Skocz do zawartości

[E39] 528i wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z moim autem otóż od zeszłego tygodnia zaczęło palić drakońskie ilości paliwa(rzędu 20l/100km)

Inpa pokazuje takie błędy

E R R O R M E M O R Y R E P O R T -------------------------------------

Date: 05/02/16 13:19:58 ECU: MS420DS0 JobStatus: OKAY Variant: MS420DS0-------------------------------------------------------------

RESULT: 4 errors in error memory !-------------------------------------------------------------

153 Signal Lambda probe before-Kat Bank 2 max value over limit

Error frequency : 1 Logistic counter: 40

Engine speed 736.00 1/min load 103.49 mg/Hub temperature cooling water 70.50 Grad C lambda probe voltage control probe Bank 1.28 V appear before (rel.) 2.50 h

Kurzschluss gegen U-Batt. CARB-Fehler Fehler nach Entprellung gespeichert Fehler momentan nicht vorhanden sporadischer Fehler

Errorcode: 99 B1 01 28 17 13 9E FF B4 5B-------------------------------------------------------------

55 avtivate Lambda probe heating before KAT Bank 2

Engine speed 736.00 1/min load 103.49 mg/Hub lambda probe voltage control probe Bank 1.28 V temperature cooling water 70.50 Grad C appear before (rel.) 2.50 h

Leitungsunterbrechung CARB-Fehler Fehler nach Entprellung gespeichert Fehler momentan vorhanden statischer Fehler

Errorcode: 37 74 01 28 17 13 FF 9E B4 5B-------------------------------------------------------------

140 Signal tank-leck-diagnostic-pump reed-switch not clossed

load 103.49 mg/Hub Engine speed 736.00 1/min temperature cooling water at the start 66.00 Grad C temperature intake air 30.00 Grad C appear before (rel.) 2.50 h

Reed-Switch nicht geschlossen CARB-Fehler Fehler nach Entprellung gespeichert Fehler momentan vorhanden statischer Fehler

Errorcode: 8C 72 01 28 13 17 98 68 B4 5B-------------------------------------------------------------

18 Signal Camshaft sensor outlet

Error frequency : 4 Logistic counter: 40

Engine speed 832.00 1/min engine condition = idle 4.00 -- oel temperature 84.15 Grad C Battery Voltage 13.87 V appear before (rel.) 2.30 h

Signal nicht plausibel CARB-Fehler Fehler nach Entprellung gespeichert Fehler momentan nicht vorhanden sporadischer Fehler

Errorcode: 12 B8 04 28 1A 04 A6 88 B4 5D =============================================

Za pomoc z góry dziękuje

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za takie spalanie to odpowiada raczej lambda a nie czujnik.
Opublikowano
  • Autor
Drastycznego spadku mocy nie zauważyłem. Błąd sond pokazywało już wcześniej a spalanie było w normie. A od czego jest błąd 140? przeszukałem forum i internet i nic na jego temat nie znalazłem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Weź pod uwagę fakt, że sondy mogły wcześniej nie działać prawidłowo, a dopiero teraz paść zupełnie. Poczytaj sobie czym są i za co odpowiadają.

Zrób odczyt life data i się przekonasz czy tak jak twierdzisz, nie one są winne.

Opublikowano

Wcześniej był błąd i nic nie robiłeś? Błąd nie wyskakuje tak sobie i sam się nie naprawi, nie ma szans.

Sprawdź czy sonda/sondy pracuje prawidłowo jeśli nie to kup nowe. Od tego bym zaczął jeśli miałeś już dawno z tym problem

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Błąd 140 to uszkodzony zawór magnetyczny odpowietrzenia zbiornika, nr części 1748875.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Auto właśnie miało jechać na większy przegląd i wymiane tej sondy.

Nowe sondy tylko orginał czy zamienniki też dadzą rade?(różnie ludzie piszą)

Dzisiaj po podłączeniu kompa błędy 18 i 140 już nie wyskakiwały. Czy mimo to i tak wymienić czujnik wałka?? Bo teraz nie wiem czy jest w końcu sprawny czy nie.

Opublikowano
Możesz spróbować na początek zakupić sondę używkę,tylko aby była dedykowana do Twojego auta(kolory przewodów) jak u mnie padła sonda wzrost spalania był zauważalny od razu. Kupiłem używkę na "gwarancji rozruchowej" i śmiga już półtora roku. Skoro nie masz problemów z mocą w aucie to odpuść na chwilę obecną wymianę czujnika wałka, wymienić go możesz w każdej chwili jak zajdzie potrzeba.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor

Witam

Okazało sie, ze sonda byla ok. winowajcą okazała się jej wiązka. Kable były zgrzane ze sobą i robiły zwarcie.

Dzięki wszystkim za pomoc