Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. chce kupic e60 sedam zastanawiam sie nad 3.0 230km w dieslu lub 3.0 230km w benzynie. lub 3.5i . jakie to spalanie. oplaca sie lpg ? jak koszty utrzymania. ?
Opublikowano (edytowane)

:search: :search: :search: :search:

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=153312

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=80824

Ja polecam benzynki również z LPG, gdyż diesle są często w złym stanie technicznym, zajeżdżone i mają spore wycieki oleju. Chociaż na plus duży popyt i podaż na rynku wtórnym.

Edytowane przez damascus7
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
wszystko zależy od dystansów jakie się jeździ, bo zakładając gaz jeżdżąc na co dzień do 10km zimą zanim się rozgrzeje może nie zdążyć przełączyć się na gaz
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Śmiało bierz 530d 231km ale wcześniej sprawdzając na kompie wtryski itp.oraz przebieg który możesz sprawdzić w serwisie.Wiadomo że w 3 litrowej benzynie mniej rzeczy jest które się psują ale za to olej pije jak szalona nie ma takiego kopa jak 3 litrowy dizel.Osobiście kupiłem dwa miesiące temu BMW E60 530d 231km oryginalny M pakiet i jestem mega zadowolony.Spalanie średnie w cyklu mieszanym przy spokojnej jeździe to 8l ale mam manual, automat +1litr.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oczywiście wszystko zależy od tego gdzie auto bedzie używane , jeżeli miasto ewentualnie krótkie odcinki to tylko benzyna, a jeśli raczej trasy to jak się komu podoba.

Ja raczej kręcę trasy i gdybym chciał automat to "d" a gdybym chciał manuala to "i" .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a ja się wypowiem bo miałem akurat oba te silniki (obecnie 530i 231KM)- i choć na 3,0d nie narzekałem wcale to bardziej polecam benzynę choćby ze względu na kulturę pracy silnika i ewentualne koszty naprawy.

I nie zgodzę się z przedmówcą, że benzyna nie ma kopa bo ustawiałem się kiedyś z czystej ciekawości na sprint z E60 3,0 218km co prawda- ale z 3-4 długości auta został odstawiony na 0-160km ;) ale to tylko taka ciekawostka. CO do spalania w trasie jadąc dynamicznie benzyną (ale bez zbędnych szaleństw) 8.5-9,0 l/100km to w porównaniu do 3,0d gdzie spalanie oscylowało w granicy 7,5-8,0 to żadna różnica

Na Twoim miejscu brałbym pod uwagę oba silniki i wybrał bardziej zadbany :norty: choć z mojej strony przewaga na korzyść benzyny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
zapomnieliście o jednej rzeczy, były dwa silniki 530i jeden na pośrednim drugi na bezpośrednim wtrysku :) obie benzyny mają plusy i minusy
gm7CfMp.jpg?1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeczytaj pierwszy post założyciela.