Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Postanowiłem oddać do regeneracji i pomalowania zaciski hamulcowe.

Mechanik polecił aby przy okazji wymienić gumki i prowadnice zacisku.

Stąd moje pytanie jakiej firmy kupić zestawy naprawcze, czy jest sens dopłacać do oryginalnego zestawu?

Samochód: 118d , 2008, 77 tys.

Opublikowano
Ja parę lat temu kupowałem zestaw naprawczy w intercarsie - z tego co pamiętam na stanie mieli tylko jeden więc się nie zastanawiałem. Działa bez problemu do dzisiaj! Ja na Twoim miejscu nic bym nie wymieniał jeśli działa - jak będą problemy to wtedy kupisz.
Opublikowano

Tylko czy takie piaskowanie, rozłożenie zacisków i późniejsze złożenie nie wpłynie na nie w jakiś negatywny sposób?Nie będą gorzej hamować, płyn wyciekać. itp.

Zaciski mają przebieg 77 tys i nie były "dotykane", działają bez problemu.

Oryginalny zestaw na jeden zacisk to koszt 110 zł, trochę średnio się opłaca.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaciski mają przebieg 77 tys i nie były "dotykane"

Toz to nowe zaciski...Z reguly jest tak ze auto dopadnie smierc techniczna a zaciski zostana...

Tylko czy takie piaskowanie, rozłożenie zacisków i późniejsze złożenie nie wpłynie na nie w jakiś negatywny sposób

Zacisk mozna rozkladac i skladac - tlok ma duze sfazowanie i nie uszkodzisz uszczelnienia chyba ze sie bedziesz bardzo staral

Tylko raz w zyciu wymienialem prowadnice zacisku i to tylko na jednym kole ale klient sam je uszkodzil

Czemu sam sobie nie pomalujesz??? - zabieg nie jest jakos specjanie skomplikowany a mialbys wieksza satysfakcje...