Skocz do zawartości

Nie pali ani benzyna ani gaz ;/;/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wywala ponadto bezpiecznik pompy paliwa. Czy normalnym zjawiskiem jest brak palenia na gazie i beznynie jednocześnie w przypadku spalenia pompki paliwa ??? Mam instalację ( może nie zabrzmi to fachowo ) która zarzuca gaz przy 2.500 obrotów z możliwością jazdy na samej beznynie bądź też odpalanie na samym gazie. Przyznam się, że walnąłem babola i nie sprawdziłem stanu baku paliwa i jak się później okazało - był pusty. Tak więc POMPKA spalona. Na dodatek wywala mi bezpiecznik nr 23 - od pompki właśnie. Wdzięczny będę za pomoc na maila ;];]

Mizzerro

Opublikowano
sprawdz czy pod tym bezpiecznikiem gazownicy nie wpieli sie z instalacja gazowa... u mnie tak jest i mialem male zdziwko jak przy wylaczonym zaplonie mialem na pompie (bezpieczniku) duze napiecie :x
Opublikowano

witam

miałem to samo bezpiecznik sie spalił ale wymiana nie pomogła

okazało sie że pompa chodzi ale nie trzyma cisnienia i silnik nie zapala bo z tego co mi mówił mechanik jesli jest nieodpowiednie cisnienie to auto nie zapali na benzynie i na gazie bo elektronika blokuje motor..

ja sprawdziłem to w ten sposób że koles pożyczył mi pompe i po przełożeniu motor zapalił i chodził na benzynie lub gazie...

Opublikowano

To normalne że spalona pompa powoduje palenie bezpiecznika.

Po to on właśnie jest, aby przepalał się przy zwiększonym poborze prądu przez zatartą/spaloną pompę.

Opublikowano

Wszyscy użytkownicy gazu w samochodzie muszą pamiętać o jednej istotnej rzeczy. Otóż w baku stan paliwa musi być na tyle wysoki, aby pompa paliwa była w nim zanurzona. Ja zalecam nawet do połowy zbiornika, lecz jest tego minus - nawet podczas jazdy na gazie to paliwo będzie znikać i należy stan uzupełniać. Pompa paliwa jest chłodzona samym paliwem i przy jego niskim stanie zaczyna się w końcu przegrzewać i zacierać. Większość pomp ulega stopieniu wewnętrznym elementów plastikowych.

Najlepszym wyjściem jest robienie odcięcie zasilania pompy w chwili przełączenia na gaz, ale który gazownik miałby tyle chęci, aby chociaż zaproponować to klientowi.

Masz mozliwość odpalenia na gazie, ale nie zawsze zimny silnik, a dokładniej parownik jest w stanie Ci to umożliwić.