Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy to problem ale chcialbym to z Wami o ile to mozliwe sprawdzic.

Jak wiadomo w tych autach nie ma wskaznika temperatury. Mozna jednak ja sprwawdzic wchodzac w tryb serwisowy.

Od czasu do czasu tak robie zeby skontrolwoac jak to wyglada w roznych warunkach.

Ostatnio zauwazylem podcas jazdy ok 140km/h, gdzie nagle z ok. 102 stopni temp spadla nagle do 90. I zostala tak mniej na tym poziomie troche wzrastajac.

Nie slyszalem wlaczajacego sie wiatraka – z reszta przy takiej predkosci nawet bym nie uslyszal. Jesli chodzi o temperatury w miescie to jesli wzrasta lub spada to raczej stopniowo...

Taka sytuacja jak powyzej zdarza sie na trasie przy wyzszych predkosciach, obrotach...

Czy mam powod do niepokoju?

Opublikowano

A tak w ogole to temperatury w tym silniku do nawet 112 stopni sa niby normalne. Czesto mam 105.

Wie ktos dlaczego w tym aucie az takie wysokie sa? W innych BMW tez tak jest?

Tych starych czy nowych? 6-cio cylindrowych tez?

Sent from my SM-A300FU using Tapatalk

Opublikowano

Siema, mam ten sam samochód i silnik tez 170 ps i tez 2007 , to co piszesz z tą temperaturą to normalne wszystko . Na postoju potrafi mi tez dojsc do 112 stopni i wtedy dopiero włączy sie wentylator .

Mnie dziwi trochę za to u mnie takie cos ,że jak jadę szybko obwodnicą , 140 -180 przez np kilka km , to po zjechaniu z niej , zwolnieniu prawie do zera słyszę włączony wentylator ... tego nie kumam trochę , bo temperatura przy mocnym wciskaniu pedału gazu spada przy szybkiej jeździe do jakichś 88-92 st . A mi czasem włączy wentylator po zwolnieniu po takiej jeździe właśnie.

BTW ...mam oprócz auta taką samą ksywę jak Twój nick . Niezły zbieg okolicznosci :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W nowych benzynach BMW jest tak że w trakcie i po większym obciążeniu sterownik wentylatora schładza wodę do niższej temperatury niż te 95-105.
3A0jS9b.png
  • 2 tygodnie później...