Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam dziwny problem z moją BMW E30 320, jak ją kupiłem miałem ten sam problem... myślałem że to problemy ze skrzynią, i ją zmieniłem razem z tarczą sprzęgła i wyciskiem, ale jest identycznie jak było... a dokładniej, niemoge wrzycić 2 biegu gdy silnik ma trochę wyższe obroty, niepozwala mi to na płynną zmiane biegu, reszta biegów z 2 na 3 i dalej jest już dobrze, ale to nie wszystko, jak chcem zredukować bieg to niemoge wrzycić dwójki z trzeciego biegu, a jedynki wogóle jak samochód jedzie. Niemam pojęcia co to może być sprzęgło odpowietrzane 2 sposobami i dalej to samo. RATUNKU!!
Opublikowano
Niemam pojęcia co to może być sprzęgło odpowietrzane 2 sposobami i dalej to samo. RATUNKU!!

A wsteczny wchodzi normalnie, czy zgrzyta :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Wszystkie biegi wchodzą idealnie jak samochód stoi, wstaczny jeszcze nigdy mi nie zgrzytnął, dopiero jak jade to się zaczynają problemy, dgy się rozpędzam dwójka wchodzi też dobrze ALE wtedy gdy silnik bedzie pracował na wolnych obrotach... chore normalnie :(
Opublikowano
Moze to byc wina sprzegla, ale raczej bardziej prawdopodobne wydaje mi sie ze jest to popsuty synchronizator w skrzyni... reguluje on obroty w skrzyni i zmienia bieg (dzieje sie to bardzo szybko) jezeli jest popsuty to poprostu zgrzyta na innych obrotach ale warto najpierw sprawdzic sprzęgło poprzez regulacje
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano
Jak moge regulować sprzęgło?? Skrzynia napewno jest dobra, bo siedzi druga z rekina 5tki, a tam działała, sprzęgło też jest z rekina :( Możliwe że padł siłownik przy pedale sprzęgła??
Opublikowano
Przedwczoraj zmieniłem siłownik przy pedale sprzęgła i z dwójką jest już o niebo lepiej ( choć dalej zgrzyta ) ale z redukcją biegów to samo. To niemoże być wina skrzyni bo jak siedziała w Rekinie to działała normalnie. A tak wogóle to możecie mi powiedzieć jak Wy odpowietrzaliście sprzęgło, może ja nie umiem :norty: