Skocz do zawartości

Biały dymek przy odpaleniu tds-a...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam swojego 525 tds od niedawna i chciałbym poradzić się szanownych Klubowiczów, czy pojawienie się białego dymku (biały jak para wodna lecz parą nie jest) to zły objaw. Powiem więcej: dymek pojawia się wyłącznie przy odpaleniu (na ciepło i na zimno) i potem nie ma śladu żadnego dymku...ani białego ani czarnego ani niebieskiego (nawet ja mu dam po obrotach)

...co to moze być?

Pozdrawiam

Daniel

Opublikowano
A jak ci odpala na zimno ?? A jak na ciepło czy jest róznica tego typu ze na zimno pali na dotyk, a na ciepło musi pokrecic???????? Jesli ciezko pali na ciepło to oznaki podjechanej pompy wtryskowej

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Moga konczyc sie uszczelniacze zaworowe.

Wowczas niewielkie ilosci oleju dostaja sie na cylindry i podczas odpalania moze wowczas pojawic sie bilay dymek. W poczatkowej fazie jest to nieszkodliwe ale nalezy pilowac olej.

Wymiana jest dosyc klopotliwa i pare zlotych kosztuje (choc same uszczelniacze sa taniutkie)

Opublikowano

Witam

Mialem do niedawna Fiata Ducato JTD i tez tak mialem. Bylo tak od nowego. W serwisach mowili zawsze ze to cos z woda i zwiazana z tym para w ukladzie wydechowym z katalizatorem. Jednak zawsze sprawdzali wczesniej swiece zarowe. Ta para jest przez chwile i potem wszystko wraca do normy. Przy nizszych temperaturach otoczenia bylo jej wiecej a przy upalach prawie wogole. Napisales ze nie jest to para wiec u Ciebie moze byc padnieta swieca. Jesli swieca nie dziala to tez pojawia sie bialy dym ale ma on harakterystyczny zapach niespalonego paliwa.

Pozdrawiam
Opublikowano

Samochód na zimno i ciepło odpala praktycznie bez problemu.

Centrino...też myślę o uszczelniaczach...bo dymek pojawia się jak samochód trochę postoi... jak odpalam go w krótkim czasie od ostatniej jazdy to dymku nie ma.

Powiedz mi, co masz na myśli mówiąc że w początkowej fazie niewymienienie uszczelniaczy jest niegroźne?

Opublikowano
Jedynie co to dostaja sie male ilosci oleju do cylindrow, ktore spalaja sie po uruchomieniu auteka. Jednak przy mocniejszym uszkodzeniu moze np zapchac sie katalizator, zabrudzic sie sonda itp - jedna to juz w skrajnych (tak mi sie zdaje) przypadkach.