Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale w Niemczech tablic nie wydaje urząd tylko wyrabiasz je sobie w prywatnych firmach, zrobią ci dokładnie taką jak chcesz i jest to w pełni legalne.

Nie bardzo można więc mówić o podrabianiu tablic.

Jedynym problemem jest to że samochód nie jest w tym momencie zarejestrowany w żadnym kraju.

Opublikowano
Dostalem 100 zl za niewazne tablice, to tak jakbys kupil auto zarejestrowane i go nie przerejestrowal po czasie. OC jest na vin, ktory jest numerem identyfikacyjnym pojazdu a nie na tablice. Wpadlem na predkosci jak wracalem zakupionym wozem i nikt mi go nie odholowal ani nie zabral. Sprawdzili brief,umowe,przeglad,OC, gasnice i trojkat. Tyle.

Tu nie chodzi o fakt nieważnych tablic - tylko o fakt, że poruszasz się autem niedopuszczonym do ruchu. Auto zostało w Niemczech wyrejestrowane - na co masz potwierdzenie w Briefie a w Polsce nie zostało jeszcze zarejestrowane. Brak rejestracji samochodu oznacza brak dopuszczenia do ruchu, gdyż jak znasz kodeks drogowy ( albo i nie znasz ) auto zostaje dopuszczone do ruchu na podstawie ważnego dowodu rejestracyjnego. W żadnym wypadku nieważny dowód rejestracyjny a tylko opłacenie OC nie spowoduje, że autem możesz się legalnie poruszać po drogach. W razie dzwona ubezpieczyciel OC ( przeczytaj w OWU ) odmówi wypłaty ubezpieczenia zasłaniając się brakiem dopuszczenia pojazdu do ruchu - reasumując sprawa zakończy się w sądzie a Ty jako sprawca będziesz musiał pokryć wszystkie koszta. Tu masz przykład:

TUiR WARTA S.A. nie odpowiada za szkody: powstałe w czasie ruchu pojazdu, gdy pojazd nie był dopuszczony do ruchu, a w przypadku pojazdów podlegających rejestracji - gdy w chwili zaistnienia szkody pojazd nie był zarejestrowany lub nie posiadał ważnego badania technicznego."

A co do policjantów, na których trafiłeś - to albo auto nie było wyrejestrowane w DE - brak adnotacji o wyrejestrowaniu lub trafiłeś na kolesi, z których jeden "napisywał" a drugi "naczytywał".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale w Niemczech tablic nie wydaje urząd tylko wyrabiasz je sobie w prywatnych firmach, zrobią ci dokładnie taką jak chcesz i jest to w pełni legalne.

Nie bardzo można więc mówić o podrabianiu tablic.

Tak zrobią ci każdą, w PL zresztą też. Jednak jeżeli używasz tablic w PL z podrobionym naklejkami - oryginalne wydaje niemiecki urząd, to można to podciągnąć pod fałszowanie.

Doswiadczylem tego na wlasnej skorze. Dostalem 100 zl za niewazne tablice, to tak jakbys kupil auto zarejestrowane i go nie przerejestrowal po czasie. OC jest na vin, ktory jest numerem identyfikacyjnym pojazdu a nie na tablice. Wpadlem na predkosci jak wracalem zakupionym wozem i nikt mi go nie odholowal ani nie zabral. Sprawdzili brief,umowe,przeglad,OC, gasnice i trojkat. Tyle. Nie wiem moze zalezy od policjanta ale mnie nagrala drogowka.

W kazdego interesie jest sprawdzic czy mozna czy nie. To tak jakbys nie zaplacil podatku od podpisania umowy, bo nie wiedzialem. Sorry ale nikogo to nie interesuje

Trafiłeś na leszczy a nie na policjantów którzy znają się na tym co robią. Co do reszty ale piszesz bzdury. Owszem masz OC, ale w przypadku dzwona ubezpieczalnia nic nie wypłaci ponieważ porusza się autem na nieważnych tablicach rejestracyjnych - czytaj wyrejestrowanym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co do policjantów, na których trafiłeś - to albo auto nie było wyrejestrowane w DE - brak adnotacji o wyrejestrowaniu lub trafiłeś na kolesi, z których jeden "napisywał" a drugi "naczytywał".

Mogła być tez taka sytuacja że pokazał mały brief. W dużym jest adnotacja o wyrejestrowaniu i odcinano róg. Najpewniej było tak, że przymknęli oko na sytuację.

https://www.youtube.com/watch?v=rMWTwtZlZMA

Opublikowano
Generalnie i w rzeczy samej mam to w d... Tu kazdy jest najmadrzejszy. Jezdzic po auta z laweta lub kupowac zarejestrowane. Proste
Opublikowano
Generalnie i w rzeczy samej mam to w d...

Wreszcie znalazła się osoba handlująca autami, która szczerze powiedziała co myśli o kliencie, który wyjeżdża za bramę zakupionym autem na lewych blachach :D

Nie żebym jakoś specjalnie miał do Ciebie pretensje, bo głównie jest tu problem braku świadomości po stronie kupującego. Inna sprawa, gdy sprzedający wszem i wobec ogłasza, że śmiało i legalnie można tym autem wracać na kołach...

Opublikowano
Kolego nikt sie nie przejmuje mna czy toba tu chodzi o biznes, ciape, hajs. Kraj nas doji a wy sie przejmujecie tablicami. Wynajem autolawet 350 / doba, brac i latac po fury.
Opublikowano
Tak czytam i się zastanawiam czy mój ojciec nie został wystawiony lekko bo kupił od Mirka auto z NL z tablicami pisanymi mazakiem. Auto miało niby OC wykupione. Mirek jeszcze błędnie sugerował ojcu ze może jeździć tak kilka miesięcy do 2016 to nie zapłaci recyklingu. Finalnie autem jeździł 1,5 miesiąca - ciekawi mnie czy legalnie choć po lekturze powyższej mam wątpliwości.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze nielegalnie bo recykling nie dotyczy aut sprowadzonych od 1 sty 2016, a nie zadeklarowanych po tej dacie - urząd sprawdzi datę na umowie, a po drugie auto było nie zarejestrowane.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego nikt sie nie przejmuje mna czy toba tu chodzi o biznes, ciape, hajs. Kraj nas doji a wy sie przejmujecie tablicami. Wynajem autolawet 350 / doba, brac i latac po fury.

Arogancja, chamstwo i drobnomieszczaństwo, do tego brak znajomości języka ojczystego. Załamka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Generalnie i w rzeczy samej mam to w d... Tu kazdy jest najmadrzejszy. Jezdzic po auta z laweta lub kupowac zarejestrowane. Proste

Kazdy rozsadny czlowiek kupuje zarejestrowane.

Kto chce taniej i super m-pakiet w cenie golasa, musi sie liczyc z roznymi nieprzyjemnosciami :)

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Czyli na tych tablicach czeka mnie, a dokładniej kolegę mandat w wysokości 100 zł ?

Co do recyklingu ważna jest data na umowie sprowadzenia , dobrze wiedzieć muszę to sprawdzić.

Co do drobnych wycieków co to może być w najgorszym wypadku.

Opublikowano
Od 100 zl do... policja i tak zawsze daje ten najmniejszy. Recyklingu nie zaplacisz bo umowe podpiszesz z niemcem z data "dzisiejsza."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli na tych tablicach czeka mnie, a dokładniej kolegę mandat w wysokości 100 zł ?

Co do recyklingu ważna jest data na umowie sprowadzenia , dobrze wiedzieć muszę to sprawdzić.

Co do drobnych wycieków co to może być w najgorszym wypadku.

W najlepszym wypadku 100zł.

Jak policjant bedzie kumaty lub zlosliwy to problemy duzo gorsze, łacznie z odholowaniem.

W wypadku jakiejs stłuczki, też kicha.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kazdy rozsadny czlowiek kupuje zarejestrowane.

Wyjaśnij proszę dlaczego postąpiłem nierozsądnie?

Jesli sie udało, to gratuluje. Ja wole zarejestrowane od kilku lat w jednych rękach.