Skocz do zawartości

Bmw e60 530d - zacinające wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problemy z wycieraczkami w moim Bmw e60 2004r po włączeniu działająprzez chwile potem się wyłanczają zazwyczaj na środku szyby i przestają reagować. Dopiero jak wyłącze i włącze zapłon od nowa działają ale tez na chwile. Ktoś miał podobny problem i moze powiedziec co bedzie do wymiany?

Opublikowano

Częsta przypadłość tego modelu. Silnik pada/gnije. Za jakiś czas przestanie działać. Ja kupiłem cały mechanizm i jak ręka odjął :) wcześniej próbowałem wymieniać przekaźnik, ale to nic nie pomogło.

Pozdr B.

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano
Kilka miesięcy temu też przerabiałem ten temat. Objawy identyczne. Tak jak kolega wyżej pisze to standardowa usterka e60. Do wymiany mechanizm wycieraczek wraz z silniczkiem (to on pada). Koszt mechanizmu używanego ori to 100-150 zł + 4h roboty :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zaopatrz się w dobry ściągacz do ramion wycieraczek, po stronie kierowcy jest taki aluminiowy krążek który jak skoroduje z metalową osią wycieraczki to jest ciężki do zdjęcia.

Jest fajny obrazkowy opis na stronie pelikana. http://www.pelicanparts.com/techarticles/BMW-E60/113-ELEC-Wiper_Motor_Replacement/113-ELEC-Wiper_Motor_Replacement.htm

Tu jeszcze jak prawidłowo ustawić ramiona wycieraczek http://www.pelicanparts.com/techarticles/BMW-E60/139-ELEC-Wiper_Blade_Replacement/139-ELEC-Wiper_Blade_Replacement.htm

Opublikowano
  • Autor
ok dzięki za pomoc. Za chwile jade do mechanika zasugeruje mu własnie to co mówicie i poszukamy tylko używki bo pewnie nówka z ASO bardzo droga. A gdzies czytałem ze to moze byc wina modułu co myslicie? I czy po podpieciu pod komputer cos pokaze?
Opublikowano
Też spotkałem się z wypowiedziami kolegów z forum którzy grzebali przy module ale z tego co pamiętam usterka i tak po chwili wracała. Ja osobiście do modułu się nie dotykałem. INPA błędów nie wywalała. Problemem jest zacierający się silnik mechanizmu wycieraczek i to jego trzeba wymienić. Koszt nie jest wysoki a jak masz trochę samozaparcia i ściągacz o którym pisze kolega BaX to temat załatwisz nawet samodzielnie (choć trochę rozbierania tam jest).
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ściągacz to podstawa, ja poległem na 'figure 10' bo taki ściągacz jak jest na zdjęciu się złamał. :duh: Udało mi się zdemontować mechanizm z całym podszybiem i dopiero potem uwolniłem przy pomocy imadła i młotka ten aluminiowy krążek. Ten używany mechanizm który kupiłem też miał ten krążek zapieczony i nie obyło się bez młotka. To jest najbardziej nerwowy moment bo dojście żadne, blisko szyby i jeden błąd może być mocno kosztowny. :cry: /wcześniej wymieniłem przekaźnik, bez efektu/
Opublikowano
  • Autor
Mechanik mi powiedział ze to raczej bd moduł, więcej dowiem sie jtr. Jaki jest koszt wymiany takiego modułu albo naprawy jak sie da?
Opublikowano
U mnie tez mowil ze to prawdopodobnie modul, a pojechalem do elektryka i przelutowal plytke i dzialaja bez problemu. Objawy byly takie same jak w temacie