Skocz do zawartości

Co sądzicie o zmianie 1,6i na 1,8is dobre to są silniki ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zamierzam zmienic mojego 1,6 osiołka na 1,8is czy te silniki sa dobre i jakie one maja spalanie na 100km ???
Opublikowano

Cześć

po pierwsze poszperaj na forum- temat wałkowany niejednokrotnie...

po drugie 1,8is ma już 140KM a nasz tylko 100KM.....Lepsza kultura silnika w sensie np. ukłądu zapłonowego..masz już w IS osobną cewkę zapłonową na każdy z cylindrów.

Napewno jest różnic aodczuwalna pomiędzy 1,6 z zwykłym 1,8 ...a już 1,8is- pewnie kolosalna;)

W spalaniu nie jestem zorientowany....jednakże sądzę że jest ono porównywalne...niewiem....

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Zgadzam się z moim przedmówcą... jednakże silnik 1,8 is to najlepsza alternatywa dla takich maleństw jak nasze......ponieważ chcąc władować coś większego to chyba lepiej zmienić poprostu całą budę....niż ładować się w praktycznie przewalenie wszystkich podzespołó począwszy od instalki a skończywszy na skrzyni biegów.....zresztą o tym także była już mowa....niech autor rozezna się na forum

pozdrawiam

Opublikowano
Zastanawiam sie czy może wsadzic 1,8i ale 1,8is jest duzo mocniejszy i wcale nie ma dużo przeróbek . A wiecie może czy instalacja od 1,6 pasuje do 1,8 is ?????
Opublikowano
Z instalacją trzeba będzie się nagimnastykować - choćby ze względu na sam układ zapłonowy (4 osobno sterowane cewki zamiast jedenej i rozdzielacza). Co do spalania - moja 318TI (M44 ale to niemal to samo co 1.8 IS - ma 1900 ccm i nieco wyższy moment) spala do 8.5l w cyklu mieszanym, oczywiście potrafi więcej jak się ją zmęczy - ale wtedy to pędzi i 220 km/h ;) Minimalne spalanie przy ostrożnej jeździe (autostrada do 110 km/h, w mieście EMERYT MODE) zejdzie poniżej 7l. Oczywiście R6 jest lepszy, V8 też, a V12 naj naj tylko pytanie po co - po pierwsze pali więcej przynajmniej o literek (czyli jakieś 4.25 PLN dodatkowo co 100km - lepiej to upiwić), eksploatacja jest droższa, jak ktoś zechce gazior to też więcej zapłaci - a w IS mocy jest w zupełnośći, na drodze ciężko znaleźć godnego rywala. Aha - mój ma już prawie 210.000 km a chodzi jak zegareczek, i to elektroniczny ;) Pozdrawiam !
Opublikowano
Ja raczej wsadze silnik M42 gadałem juz z elektrykiem i mówił że nie ma za dużo przeróbek tylko te zasilanie cewek i zmienic komputer od IS i furka bedzie smykać 140km powinno wystarczyć . Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam !!!
Opublikowano
To jeszcze i ja coś podpowiem. Kupując auto chciałem mieć silnik nie za "ciężki" -nie ma to sensu tym bardziej w seri 3. Ten motor jest jak złoto. Przyspieszenia naprawdę z kopem a spalanie średnio 7 litrów benzyny bo nie chciałem mu robić krzywdy gazem. Mam go 2 lata, leję olej syntetyczny Mobil 1, 5W50. Mruczy jak mój kot. Jestem zadowolony niesamowicie. 4 cylindry 16V, dwa wałki rozrządu, łańcuch- jak taki motor włożysz-oby to był silnik a nie sztuka - to zadowolenie do maximum. Polecam, naprawdę warto. Pozdrawiam.
Nie sztuka skorzystać z serwisu-SZTUKA ZROBIĆ TO SAMEMU !!!