Skocz do zawartości

[E87] 2004r Błąd ELV i brak zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Napięcie na samochodzie sprawdzone w kilku miejscach 12,5V. Do kolumny kierownicy dochodzi tez 12V. Przyszedł dzisiaj emulator ale po podłączeniu wyskakuje zamiast pomarańczowego to czerwony błąd. Czy ktoś wie co to moze być? Juz mi ręce opadają :x
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Napięcie na samochodzie sprawdzone w kilku miejscach 12,5V

czyli mierzone miernikiem- a jaki prad ?

Przyszedł dzisiaj emulator ale po podłączeniu wyskakuje zamiast pomarańczowego to czerwony błąd

Tak przypuszczalem.Puki rygiel nie pusci to nie licz na emulator

Czy ktoś wie co to moze być?

Diagnoza to dwie godziny szukania ale robisz to po swojemu i stoisz w miejscu

Na chwile obecna kazdy Ci powie ELV ale zeby byc tego pewnym zanim sie wyda kase trzeba to sprawdzic wg wskazowek...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Update dotyczący problemu. Dzięki użytkownikowi krzysiek80r który dysponował właściwym sprzętem i ma ogromną wiedzę w temacie elektroniki w BMW udało się rozwikłać problem. Kolega krzysiek80r pomógł mi dojść gdzie leży przyczyna, we dwóch zjedliśmy zęby na tym aucie, ale się udało. krzysiek80r zrobił dla mnie kilka testowych modułów CAS żeby wykluczyć różne opcje, później sprawdził elektronikę. Okazało się, że kompletnie padł silniczek od blokady kierownicy. W tym momencie pozostało tylko zdjąć kolumnę kierownicy i albo wymienić silniczek, albo korzystać z emulatora ELV.

Jeszcze raz polecam użytkownika krzysiek80r !

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Miałem tak samo problem u mnie trzeba było wymienić kolumnę kierownicza
Opublikowano
  • Autor
Z tą wymianą kolumny to trochę przesada. Wiem, że w serwisie a tym bardziej w ASO tak robią, ale to strata pieniędzy. Blokada kosztuje na allegro około 100-200zł a kolumna nowa około 1600-2000zł. Według mnie bez sensu wymieniać całą kolumnę kierowniczą, która jest jak najbardziej w porządku kiedy można wymienić samą blokadę. No, ale niestety większość woli wymienić całą kolumnę od razu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zrob jak uwazasz ,czy ktos pisal ze w aso wyminil kolumne?JAk za 1600 to bym zrobil 5 tys chcieli jakmi to sie stalo
Opublikowano
  • Autor
A to nie wiedziałem, że w ASO biorą za to 5 tys. wiem ze cena nowej kolumny to 1600 zł.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie wiem czy piszesz ze w Aso 1600zl najtaniej co znalalzlem to 2300zl

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/32_1515-kolumna-kierownicza-regul-recznie/i48922#part01 ,takze ja mam ogarniete takze problem z glowy,mnie wynioslo to tysiaka z laweta ,temat opisywalem na forum