Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , ostatnio wysiadla mi pompa wtornego powietrza w mojej BMW X5 E53 3.0i 2006 . Nowa kosztuje ponad tysiac zl. W zwiazku z tym mam pytanie czy mozna zalozyc do niej pompe z BMW E46 ? Czy ktos juz tak robil ? Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Opublikowano
Na tej pompie co mam z E46 nie ma takiego numeru... Jedyne numery jakie na niej znalazlem to 11.72 01T290 , ZB 7 506 209 , 7 506 210 , 7.28129.00 oraz taki przy kodzie kreskowym : 546290117139. Na tej stronie po tych numerach nie moge znalezc takiej czesci...
Opublikowano
Czyli bez problemu moge ja wsadzic do mojej X5 ? Wielkie dzieki za pomoc :cool2: pomogles mi zaoszczedzic 1 tys zl :D
Opublikowano
mam sprawny zawor powietrza jak potrzebujesz

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
u mnie troche wyje ta pompa powietrza jak silnik zimny i przestaje po okolo 1 min a jak cieply to nawet jej nie slychac. Czy da cos czyszczenie tej pompy ? albo tego zaworka co do niej idzie ? slyszalem ze jakis szlam czy woda sie tam zbiera . Uzywki widze ze chodza po okolo 70 zl.
Opublikowano
Możesz spróbować czyścić, ale wycie najczęściej jest spowodowane nieszczelnościa obudowy musiałbyś sprawdzić ręką czy w koło pompy nie dmucha powietrze może to być trudne jeśli masz wisko
Opublikowano
tą dmuchawę można rozebrac , potem skręcić obudowe na srubki. tam powinno być czysto jedynie moze być nieszczelna na obudowie... zawór to co innego jeżeli ma szczelną membranę do powinno być ok .... Ja walczylem z tym ukladem w swojej e46 325i z US - pouszczelniałem to to, wymieniłem sondy L a i tak mi błąd wywalało na zimnym motorze... Można to też wykodowac z modułu silnika i po sprawie , to jest tylko dla amerykanów do oczyszczania spalin na zimnym silniku.

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

• 1 rok później...
Opublikowano

teraz pytanie

ja sprawdzic dzialanie tej pompy

czy jest ona potrzebna

i czy ma ona wplyw na sonde lambda

bo mam problem z sondami, wiazka ok, komputer lpg nie kaszani, sondy nowe bosch dedykowane i nie dzialaja... i szukam probleu :mad2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
teraz pytanie

ja sprawdzic dzialanie tej pompy

czy jest ona potrzebna

i czy ma ona wplyw na sonde lambda

bo mam problem z sondami, wiazka ok, komputer lpg nie kaszani, sondy nowe bosch dedykowane i nie dzialaja... i szukam probleu :mad2:

Ma wplyw tylko na zimnym silniku, dzieki tej pompie szybciej sie rozgrzewaja

Opublikowano

Pompe odlqczem od silnika

Wlacza sie na minute po odpaleniu motora ale dmucha w kosmos wiec tylko wyje

Jej zadanie to doprowadxenie czystego powietrza do wydechow w ktorych jest akurat bogata mieszanka

Po jej odlaczeniu brak zmian w pracy sond

Moze ma jakis wplyw na dlugosc zycia katow