Skocz do zawartości

e60 530d olej miedzy filtrem powietrza a turbina (odma sucha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Jest to moj pierwszy post na bmw-klub.pl

e60 530d 228tys km automat dpf-off

Szukalem podobnego tematu ale niestety nic nie znalazlem. Problem jest nastepujacy: nowa turbina, nowy separator (odma)

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=NC71-EUR-04-2004-E60-BMW-530d&diagId=11_5223

na zdjeciu pod nr 3 jest uszczelka i w miejscu za uszczelka olej sie nie pojawia (sucho) zaś poniżej jest drugi przewod w ktorym juz olej jest...

co dziwne po zdjeciu calego przewodu z tej malej dziury do ktorej jest podlaczony cienszy wezyk po odpaleniu samochodu wydobywa sie dym i saczy sie olej....

Prosze o pomoc

Opublikowano
Jak zuzycie oleju wyglada? Mi turbina tez sie klania do roboty bo 2l na 15tys musze dolac i oleju w dolocie sporo jest.
Opublikowano
Ten mniejszy wezyk to odma.On bedzie zawsze mial sladowe ilosci oleju.Wymieniles kompletna odme czy sam plastikowy wklad??
Opublikowano (edytowane)

U mnie rok temu byla taka sytuacja, bral 2 litry na 15tys do tego jak postal na jalowym biegu pol godziny i postanowilem sie przejechac to z tylu bylo siwo od dymu (niebieskiego, nieczarnego)

Turbo oddalem do regeneracji i zalozylem nowa odme (pokusilem sie zalozyc tansza, nieoryginalna), wyczyscilem dolot z syfu i problem zniknal. Przed zima wymienialem plyn hamulcowy i dojrzalem przy odmie maly wyciek. Wymieniłem odme na oryginalna i myslalem ze to zalatwi problem. Jednak dzis znow jest wyciek oleju miedzy filtrem powietrza a turbo z tym ze tym razem postanowilem zajrzec do weza miedzy turbo a odma i tam zdziwienie bo odma nic nie puszcza tylko ten waz pod nią na dodatek dymi z tego weza pod odma po odpaleniu auta i kapie olej srednio mala kropla na minute...

Czyli jakies 300ml/15tys na bagnecie ciezko zauwazyc roznice.

Edytowane przez polly123
Opublikowano
Ale ten mniejszy wąz to odpowietrzenie odmy i z niego bedzie lecial dym,olej nie powinien kapac ale cos tam zawsze bedzie.
Opublikowano

Może trochę spanikowałem, bo w sumie niedawno robione to bylo a tu znow cos...

Wszystko to dlatego, że chce ja zawirusowac a przed tym chce miec 100% pewnosci ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku

Wielkie dzieki za pomoc w takim razie :)