Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Szukałem, ale nie znalazłem takiego tematu więc utworzyłem nowy wątek.

Posiadam E60 z silnikiem 3.0i M54B30 o mocy 231km, aktualna skrzynia to 6HP19 która niestety odmawia posłuszeństwa, oczywiście naprawa także jest brana pod uwagę ale druga opcja to wymiana na używkę ( wiem że kupno używki to loteria ale jest to jakaś alternatywa )

Jako że skrzyń 6HP19 do mojego silnika praktycznie nie ma na rynku wtórnym, zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie podeszłaby skrzynia z E65 oczywiście także silnik M54B30 ( takie już są na rynku wtórnym )

To samo jeżeli chodzi o skrzynię z E90, ale słyszałem opinię że w serii 3 ta skrzynia jest krótsza, nie wiem czy to prawda.

Ktoś się już spotkał z taką wymianą, da się to zrobić ?

Ewentualnie jest jeszcze jakaś inna skrzynia która podejdzie pod mój silnik ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Oznaczenie skrzyni to nie wszystko. Roznica bedzie z pewnoscia w sprzegle hydrokinetycznym gdyz kazdy pojazd ma scisle dobierane wg VIN. Roznice moga byc takze w rurkach do chlodzenia skrzyni, punktach masowych, mocowaniach elementow itd. Jednak kto nie ryzykuje ten nie ma i faktycznie najlepiej porównać obie wyjęte.

Ja sklanial bym sie do kompleksowej naprawy w renomowanym zakładzie bo tylko to daje pewnosc.

Opublikowano

Według OEM konwertery są takie same w E60 i E65, ale skrzynia już nie, więc mam dylemat.

Najpewniejsze by było potwierdzenie że ktoś to zrobił i się da.

Może gdybym był mechanikiem i miał możliwości techniczne to bym spróbował w ciemno, ale i tak muszę komuś zlecić wymianę, więc to także nie będzie tania zabawa.

Robią się koszty, a jak się okaże że coś nie tak, to będzie problem.

Opublikowano
Cześć, napisz do kolegi z forum gorik79. Zajmuje się naprawami skrzyń ZF i ma bardzo dużą wiedzę na temat skrzyń więc może Ci coś podpowie.