Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przeglądam to forum już dość długo i nurtuje mnie jedno pytanie na temat spalania motorów benzynowych, mianowicie ile palą wymienione w temacie silniki przy prędkości 160 -180 km/h ?

Byłbym wdzięczny za konkretne odpowiedzi, tzn. model silnika i spalanie+ komentarz do sytuacji (np. wichura, albo zjazd z Everestu :D ), ewentualnie link do tematu gdzie problem był już poruszany i reprymendę że nie umiem szukać.

Od razu powiem że na stronie http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46 już szukałem, ale tam kategorie są ogólne, i można wywnioskować, że palą miedzy 7 a 13 litrów. Mnie zależałoby na wiedzy, czy cisnąc powiedzmy sobie 200 km około 160 na godzinę będziemy bliżej 7 czy 13 litrów ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Pytanie niby z d..... ale postaram się odpowiedzieć.

Jeśli ktoś twierdzi, że 6cylindrówka przy prędkościach rzędu 180-200km/h spali poniżej 10L to kłamie.

Opublikowano
Popatrz sobie na YT na kanał autocentrum, mają tam ciekawe filmy dotyczące spalania przy roznych predkosciach (oczywiscie nie przy 180km/h bo tyle sie w Pl nie jezdzi) ale jezdza w miescie, 90, 140, na zimnym silniku, na rozgrzanym silniku itp i przy 140 spalanie jest nowoczesnych silników sporo ponad 10, więc dosc starym R6 przy 180km/h licz się ze spalaniem blizej 20 niz 10.
Opublikowano
Jeśli ktoś twierdzi, że 6cylindrówka przy prędkościach rzędu 180-200km/h spali poniżej 10L to kłamie.

:cool2: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez sensu pytać się na forum o spalanie, bo każdego fura pali najmniej. Rzadko kiedy ktoś napisze prawdę. A jak napisze to leci tekst, że ma coś zepsute, bo dwa tematy wcześniej ktoś napisał, że podobna opcja pali mu 5 litrów mniej. Co do takich prędkości to też bym obstawiał bardziej 15-20 literków.
Opublikowano
Wyniki spalania w dużej mierze zależą od kierowcy, widzę to po rekordach mojej ex, kiedy wsiadam do X6 35i i widzę średnie spalanie 16, a mi pali 13 wyprzedzając wszystkich.
Opublikowano
W Niemczech na niemieckiej benzynie (która jest taka sama jak u nas no ale wywyższajmy zagraniczne) i niemieckiej autostradzie ekonomizer przy stałej jeździe 180-200 siedział mocno ponad 11 litrów. silnik 3,0i