Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zalanie do tds'a rzepaku jest moim zdaniem na równi z dosypaniem garści piasku do baku - katastrofa :duh: :duh: :duh:, na bank pompa wtryskowa, paliwowa, wtryskiwacze i niewiadomo co jeszcze.

Odradzam :naughty:

Taaak. Nasz rząd ma nadzieje, że wszyscy tak myślą...

Niestety są w błędzie!

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Garść piasku do baku :?: Przecierz są filtry po drodze :twisted2: Leje olej roślinny do MB W123 3.0 i śmiga tak samo jak na ON.
Opublikowano

Widzę że zaraz mnie powiesicie :? Jestem świadomy tego że da radę jeździć na rzepaku, ale z tego co widziałem proceder nie jest masowo

stosowany i z reguły w sprzęcie dość wiekowym.

Nie wiem jak u was ale u mnie wyraźnie jest napisane:

Nie wolno tankować paliwa rzepakowego i oleju napędowego roślinnego, gdyż są one agresywne w stosunku do lakierów, części z tworzyw sztucznych i gumy oraz powodują dalsze związane z tym uszkodzenia.

... przyznaje z tym piachem przesadziłem, jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam.

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg

Opublikowano
I to jest właśnie piękne, że ludzie którzy mają auta "zabytkowe" nie z wyboru, tylko raczej z przymusu. Mogą trochę zaoszczędzić na paliwku. A tych, których jeszcze stać na drogie fury, muszą tankować paliwa obarczone podatkami. Jakaś tu logika jest. To taki jakby podatek od luksusu. :mad2: Mamy komunę ubraną w szaty demokracji. Każdemu według potrzeb, ale wszystkim porówno. Więc niech wszystkim dadzą po BMW 760iAL. Nas zmuszają do oszczedzania i jazdy 3 cylindrowymi klekotami, a sami się rozbijają za nasze pieniądze grubymi furami. A spokojnie pomieściliby się w zwykłej Pandzie. :mlotek:
Opublikowano
znajomy smiga Mitsubishi Pajero 2,5 td z intercoolerem.tankuje w biedronce najtanszy do smazenia.chodzi idealnie...

Do testu w 530d też kupiliśmy najtańszy jaki był w Biedronce :lol: ...

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Takie testy źle sie skończą, nie wolno lać nie podgrzanego rzepaku ani mieszać rzepaku z ON. Wiadomo że po jednym razie jakoś będzie ale to chyba nie oto chodzi.. Generalnie do common raila nie warto lać rzepaku itp. Zresztą za 2 lata będzie masa napraw pomp , wtrysków i silników i wtedy sie okaże że trzeba dołożyć do tego...
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
...psełdo interesu... Trzeba poczekac na odpowiednio przygotowane silniki ale to jeszcze kilka ładnych latek.
Opublikowano

podgrzewacz potrzebny jest tylko przy nizszych temperaturach otoczenia bo olej gestnieje w baku.kolega nie jedzi raz na probe ale juz dosc dlugo.radze tez poczytac pewne forum Mercedesa ( polskie ).Tam chlopaki testuja juz dluuuuugi czas i nikt nie narzeka...

podobny test dlugodystansowy przeprowadzil kiedys niemiecki AutoBild na Golfie 2 1.6D.Autko przejechalo 150000km.Po rozebraniu msilnika mechanik stwierdzil ze silnik jest w lepszej kondycji niz uzytkowany na ON.

a jak tam 530d?lata na fryturze?

Opublikowano
a jak tam 530d?lata na fryturze?

Tak. Pomyka aż miło. Niestety w mojej ten numer nie przejdzie :lol: .

Opublikowano
Bartek to w sumie mogl bys zdawac w tym watku relacje co i jak.Od kiedy to autko jezdzi na "paliwie alternatywnym" i ile zrobilo juz kilometrow?
Opublikowano
Bartek to w sumie mogl bys zdawac w tym watku relacje co i jak.Od kiedy to autko jezdzi na "paliwie alternatywnym" i ile zrobilo juz kilometrow?

Bez problemu. Z właścicielem widzę się prawie codziennie. Narazie jeździ "na żywca" (bez żadnych modyfikacji samochodu). Przejechał ok 3tyś km.

Najciekawsze jest to, że człowiek zarabia naprawdę dobrze (spokojnie stać go na zalewanie codziennie do pełna ON) a pomysł podchwycił w ramach ciekawostki i dlatego, że "nie lubi być walony przez państwo".

Opublikowano
z tego co mi wiadomo na przykladzie pajero to osiagi sa ciut lepsze a napraw nie bylo zadnych...oprocz tego ze synek kolegi pyta sie co tak ladnie pachnie (czuc frytkami lub plackami ziemniaczanymi)
Opublikowano

Ładnie pachnie ??? Nieraz jechałem za autem na rzepaku i śmierdzi przeogromnie , wytrzymac nie idzie taki smród ! O co chodzi ? Po co tak koloryzować , nikogo nie przekona się do rzepaku wymyślając że będzie mu z rury sadzić zapachem jak w niedzielę z MacDonalds ! Jak trafi się ktoś kto ledwo jedzie beczką i wali mu rzepakiem z tłumika to nerwy mnie ponoszą bo tak śmierzdzi że łeb mnie zaczyna po minucie nawalać od smrodu :mad2:

Może w nowszych autach tego nie ma bo jest lepsze spalanie ale stare auta mogą wykończyć innych użytkowników drogi zapachem ! Kilkoro moich znajomych lata na rzepaku ale żaden nigdy nie powiedział że osiągi są lepsze, bo niby od czego ? Jeżeli komuś sie poprawiły osiągi na rzepaku to powinien zmienic stacje gdzie ropę tankuje bo robią go w wała :doh:

Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
Luciu ale moj znajomy nie leje rzepaku a zwykly olej do frytek...

No właśnie, ale wyobraź sobie, jedziesz po pracy głodny jak diabli a tu przed Tobą w korku taka frytkownica stoi. Ja bym się wkurzył :) Ciekaw jestem jak mocno czuć ten zapach, jeśli tak jak od wozów ze starymi instalacjami LPG to ja dziękuję.

Opublikowano

Nie zjedzcie mnie ale nie mam lpg i jeżdżąc na "swoje" jezioro lokalną drogą 80-110kmh to spala mi max 30zł na 100km.

Przemyślałem troche temat swapa i oczywiście daje sobie spokój. Wujas nie będzie mi dopłacał do rzepaku i wsumie litr wychodziłby około 2zł więc przy potencjanych napraw pomp, wtrysków i zatarciu silnika to bezsensu.

Najlepsza by była instalacja cng. A tankować można prawie w każdym mieście w gazownictwie tylko trzeba sie dogadać... Większość firmowych aut w gazownictwie jeździ na gaz ziemny i tam można tankować..

Zbieram kase na instalke CNG a wtedy jazda nad morze kiedy mam ochota a na następny weekend w góry;) itp. Koszt 100kmh wyjdzie mi poniżej 10zł. :) swoją drogą musze sie dowiedzieć czy robią już jakieś lżejsze baki na cng.

Opublikowano

CNG jest faktycznie najlepszym rozwiązaniem. Instalka jest dość droga ale dostępność gazu coraz większa i cena bardzo dobra.

Co do diesla na "fryturze" to faktycznie zapach spalin jest inny ale zapach spalonego ON wcale nie jest przyjemniejszy (nie wspominając o opale czy starych LPG).

Opublikowano
powiedz mi czy sie rózni zapach spalonego ON i opału :)!!!!!!!!!!!!!!!!

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
powiedz mi czy sie rózni zapach spalonego ON i opału :)!!!!!!!!!!!!!!!!

Powąchaj to będziesz wiedział.

Opublikowano
nie piszcie bzdur bo spaliny oapłu i ON sa takie same :) Przeciez opał to nic innego jak ON z barwnikiem przynajmniej tak jest z opałem I klasy czyli najlepszym :)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa