Skocz do zawartości

Rozrusznik pracuje, ale odpalić można tylko na popych...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Według mnie to bendiks w rozruszniku-jeśli zamiast kręcenia silnikiem słyszysz przeciągły gwizd to nie dociska bendiks zębatki do koła zębatego.Nie wiem jak gdzie indziej ale np.w Zabrzu jest zakład regenerujący rozruszniki i tam taka naprawa(ale wyciągnąć z auta musisz sam)kosztuje koło 80zł.Wyciągnięcie to dośc spory problem-z tyłu klucz torx nr 16 a z przodu nakrętka ,śruby są dwie i strasznie ciężko dojść do tej drugiej.A jak się już uda odkręcić to kawał drewna i młotek inaczej raczej nie puści.tylko wcześniej odepnij klemy i rozłącz elektrykę na rozruszniku-uwaga na gruby czerwony kabel ,jest stale pod napięciem ,pomimo wyłączenia kluczyka!
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano

Tomcio e36:

Mała poprawka. Jesli jest słyszalny "gwizd", to znaczy że faktycznie "bendiks" jest zepsuty, ale jego koło zębate jest już wtedy zazębione z wieńcem, lecz jest zepsute sprzęgiełko jednokierunkowe w bendiksie i przepuszcza.

Rozrusznik jest tak skonstruowany, że jego silnik zaczyna pracować dopiero po całkowitym zazębieniu obu tych kół.

Opublikowano
Albo spalił się elektromagnes popychający dźwignię, która ma za zadanie zazębić kółko zębate rozrusznika z kołem zamachowym.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

W moim rozruszniku Magnetti-Marelli (324TD) wytarł sie wirnik, swiszczało ale nie kreciło. pozdrawiam

PS: Zakup uzywanego Boscha - 200zł (do diesla) do benzyny rozrusznik to 100-130zł.

Opublikowano

Witam i od razu "wyrazy współczucia". Przychylam się do opinii, że jest to bendiks. Tydzień temu wymieniałem w m43 1,8. Jak wspomnieli już inni, najgorzej jest z wyjęciem rozrusznika. Robiłem to pierwszy raz i zajęło mi ok. 3 godziny! Teraz bym sobie poradził w godzinę. Jeśli będziesz wyjmował sam, to próbuj tak:

W TIS-ie wyczytałem, że górną śrubę trzeba odkręcać od góry, ale wg mnie lepiej również od strony skrzyni.

Przygotuj; 2 x długa przedłużka, 1 przegub łamany, torx 16, grzechotkę +klucz 8, 10, 13 (do przewodów, które odkręć najpierw)

Rozrusznik jest mocowany 2 śrubami. Jak włożysz rękę to "namacasz". Pierwszą odkręcisz zakładając "zestaw" torx+długa przedłużka+przegub łamany+długa przedłużka ponad siłownikiem sprzęgła. W tym układzie grzechotka znajdzie się poza podporą skrzyni.

Żeby odkręcić drugą (górną) śrubę przełóż "zestaw" na sam wierzch obudowy skrzyni, tak, żeby torx + pierwsza przedłużka był w osi śruby (nie wyskoczy przy kręceniu). Jeśli Ci się uda odkręcić , a myslę że tak - to pozostaw śruby częściowo w gwincie w celu wybicia rozrusznika z bolca ustalającego. Po prostu stukaj młotkiem w koniec "zestawu" do odkręcania na zmianę w jedną i w drugą śrubę. Pamiętaj, żeby śruba była kilka zwojów wkręcona, bo zniszczysz gwint ! Powodzenia

PS. Ja mam rozrusznik Magnetti-Marelli. Bendiks- 70,-

Opublikowano

130rapid:

To nie mógł być objaw spalonego elektromagnesu, gdyż silnik rozrusznika pracował, a mógł on zacząć pracować dopiero, gdy elektromagnes wciągnie trzpień od widełek bendiksu, a na końcu tego trzpienia jest dopiero zwora, która załącza silnik rozrusznika.

Wniosek z tego, że jeżeli silnik rozrusznika działał a nie kręcił wałem korbowym, to przepuszczało sprzęgło jednokierunkowe "bendiksu".

Opublikowano
Wniosek z tego, że jeżeli silnik rozrusznika działał a nie kręcił wałem korbowym, to przepuszczało sprzęgło jednokierunkowe "bendiksu".

:duh: :duh: :duh: Faktycznie, masz rację.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).