Skocz do zawartości

330CI lepiej chodzi bez przeplywomierza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, szukam rozwiazania mojego problemu. Wyglada to tak. Auto z podlaczonym przeplywomierzem chodzi nierowno, telepie silnikiem, obroty faluja, czasem spadaja do 500 a czasem trzymaja sie na poziomie 900-1000, wywala bledy sond, wypadaja zaplony, potrafi nie chodzic na jeden gar, pali wiecej niz zwykle. po odlaczeniu przeplywomierza wszystko jak reka odjal. obroty trzymaja sie na ok 650-700/min, zaplony nie wypadaja i w ogole wszystko sie poprawia a spalanie wraca do normy. przeplywka padla? czy np komputer majac odlaczona przeplywke ignoruje lewe powietrze ktore gdzies tam moze byc zassane?
Opublikowano

Nie, jak masz wypietą przepływke to komputer niczego nie ignoruje a bazuje na otwarciu przepustnicy i sondach lambda.

Załatw zapasową to się przekonasz czy ona czy jakaś nieszczelność.

Opublikowano

Ewentualnie wypnij przepłwkę obsmaruj wszystko plakiem to się dowiesz czy jest dziura.

Jeśli przepływka padła to wysłałbyś mi ją? Chciałbym ją rozebrać i przeanalizować budowę bo nigdy nie rozbierałem takiej elektroniki.

Opublikowano
Mialem Ten sam problem w silniku 1.8 wyczyscilm przeplywke gdziess filmik na necie po angielsku jest jak ja rozebrac i przeczyscic, cos pomoglo ale nie bardzo, po uszczelnieniu dokladnie przepustnicy , wymianie sondy lambda i katalizatora bo zrypal sie przez niedzialajaca sonde wszystko wrocilo do normy ;)