Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam spory problem z kierowalnością, auto nosi podrodze - zwłaszcza z niekoniecznie dużymi koleinami. Mam wrażenie jakby były duże luzy w czasie jazdy , ale na postoju nie ma zadnych luzów (to przy kołach wyprostowanych), natomiast jest wyczówalny spory luz na kierownicy przy kołach skręconych. Podczas jazdy na wprost wogóle nie czuję samochodu. Auto mam świerzo po dokładnym przeglądzie - zawieszenie, drążki kierownicze, amorki , wszystko niby ok.

Koła mają oryginalny rozmiar 205/65R15, przy 235/45R17 wogóle nie dało rady prowadzi auta.

Borykam się z tym doś długo. Czy za takie objawy odpowiada zużyta przekładnia, czy nie koniecznie.

Dajcie znac, "dzięki z góry"

Opublikowano
Mi to wygląda na przekładnie , a co do wożenia to sprawdzałes tył zawieszenia? u mnie kiedyśstrasznei woźiło yła zwalona geometria i uwaga! opony po ustawieniu geometri poprawiło sie ale woźiło dalj po zmianie opon auto jedzie jak po szynach!!! Super jazda ja bym zaczoł od przodu ale to powinno być wyczówalne gdzie jest luz czy na drązkach czy na przekładni.ale drązki to raczej w każdym położeniu mają luz ale gwarancji nie dam:)
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Miałm podobny problem - była to skrzywiona listwa przekładni kierowniczej- szczgólnie różnice w luzach mogą o tym świadczyć - sprawdź czy są różne przy skręcie w prawo i lewo.
Opublikowano
Miałm podobny problem - była to skrzywiona listwa przekładni kierowniczej- szczgólnie różnice w luzach mogą o tym świadczyć - sprawdź czy są różne przy skręcie w prawo i lewo.

Niestety u Norberto w e34 nie ma listwy,ale skoro napisał że nie ma luzów z przodu to może dokładniej przyjrzeć sie jednak tyłowi.Czyli sprawdzic poduszki tylnej belki i łączniki wahaczy do belki(to nie są łączniki stabilizatora).Powodzenia.

Opublikowano
u mnie też nosiło po założeniu opon mishelin przestało

:mrgreen:

nie wiązałbym tego z konkretną marką opon - zwłaszcza tak enigmatyczną :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: - ale stan opon jest istotny.

Norberto - zanim zaczniesz inwestować w Bóg wie co sprawdź jakie masz opony - w przypadku wyjechanych, nierówno zużytych, także może nosić samochodem. Choć opisane przez ciebie objawy wskazują jednak na luz - i tego bym się trzymał.

Niemniej jednak sprawdź te opony

- to ja przepraszam! ...i znikł