Skocz do zawartości

525i 24v katalizatory -> strumiennice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy mozna katalizatory zamienic strumienicami?

Czy poza aspektem ekologicznym sa jeszcze jakies przeciw?

Dzieki za rady, pozdr Slawek

Opublikowano
jesli dopasujesz sobie strumienice idealnie pod Twój silnik najpierw hamownia itd to czemu nie, ale nie kupuj strumienicy bylkegdzie za stówkę uniwersalnej bo zaszkodzi i osłbi auto, jesli już chcesz strumienice to musisz dopasowac strume do konkretnego silnika jaki masz wtedy moze coś to da a w innym wypadku narobi tylko hałasu
Opublikowano

Cześć.

Nie mam (jeszcze) BMW, ale przerabiałem u siebie temat wycinania kata, wstawiania za miast niego rury, strumienicy łuskowej i niedawno wycięcie strumienicy i wrzucenie na jej miejsce tłumika przelotowego. Samochód to Honda Accord 2.0L

Wstawienie strumienicy bez obliczenia całego wydechu mija się z celem. Jednak duża jej zaleta to dobre tłumienie metalicznego dźwięku, który powstaje po wycięciu katalizatora. U mnie strumienica lepiej tłumi ten dźwięk niż przelotowy tłumik, nie wspominając już o zwykłym kawałku rury. Dźwięk przypomina gwizd fiata 125p. Druga sprawa to problem z sondą lambda. Nowsze silniki mają dwie sondy, jedną przed, a drugą za katem i w tym przypadku po wycięciu komputer może zgłaszać błąd i trzeba montować emulator lambdy. Także jeżeli chcesz zwiększyć moc auta, to polecam inne sposoby, a jeśli chcesz pozbyć sie zapchanego kata, to wstawiaj przelotowy tłumik.

Pozdrawiam

Maxim555

Opublikowano
Kornel mam takie doświadczenie, ze widziałem u sąsiada jak sie wkur...ł po załozeniu jakiejś zwykłej strumienicy uniwersalnej, ja wyciąłem katalizator po prostu i jest okej, był w zakładzie i powiedzieli mu Że taka strumienica to lipa i robi w wiekszosc przypadków tylko duzo hałasu a nie daje nic...wiec uwazam, że jesteś teraz usatysfakcjonowany źródłem moich informacji akurat w tej kwestii :duh: