Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie wyciagnelem bagnet oleju bardzo malo zmienila sie praca silnika waz od odmy dobrze jest wlozony ale i tak blad wyskakuje 27bb-sterujacy walka rozrzadu wydechu :shock: rece rozkladam juz.......a moze talerzyki zle ustawili od vanosow.....
  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Mam scaner typu c110....dzwonilem dzis do mechanika i powiedzial ze to moze byc elekro zawor sterujacy.....juz sam niewiem co robic :mad2:
Opublikowano

a ten mechanik nie ma dojścia do jakiś używanych części żeby na chwilę podmienić ten zawór i sprawdzić to?

I mogę się mylić, ale zawory od strony ssącej i wydechowej są chyba takie same. Weź spróbuj zamienić je miejscami, to będą 2 minuty roboty, a jeśli diagnoza mechanika była trafiona to będziesz miał potwierdzenie.

Opublikowano
I tak zrobie i dam znac

Jakby coś, to tu masz nagranie jak ten silnik powinien reagować na wyjęcie bagnetu

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=gs6o-ueMZP4

Tylko weź poprawke na to, że słychać rozwalonego vanosa.

(I kwestia dla specjalistów od odmy co by ja na każdym kroku wymieniali. Mam jeszcze zamontowana fabrycznie i jak widać działa jak Bozia przykazała. Wymienilem jedynie kawałek gumowego węża nad kolektorem bo fabryczny sie zacisnal, ale to już były koszty rzędu kilku PLN.)

W tej chwili od pierwszych objawów usterki vanosa przyjechałem ok 5500 km. Dziś po przejechaniu 20km, na jałowym biegu zaczęła mrugać do mnie kontrolka oleju. I to tak intensywnie, ze więcej się świeciła niż nie. Tak więc do wtorku auto idzie w krzaki i na razie muszę jeździć moim niezawodnym daewoo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

I jak chłopaki, po wymianie obydwu vanosów zniknęło cykanie?

garbus1981 Dałbyś radę wrzucić obiecany filmik z pracy silnika po wymianie?

Opublikowano

Przyłączam się do powyższej prośby.

Falco, to są vanosy zupełnie innego typu, w N42 nie ma już tak łatwo.

Czyli tych nie da się regenerować? Czy też jest to nieopłacalne?

A na marginesie - jak to jest w końcu z tą odmą. Po odkręceniu korka wlewu oleju silnik ma zgasnąć, czy też nie.Mój dławi się i gaśnie - a vanosa mam do zrobienia bo zaczyna chodzić jak diesel. Niektórzy mówią, że to odma zatkana inni, że to normalne. :?:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Auto naprawione więc czas na krótkie podsumowanie.

Uszkodzona była pompa oleju, dawała coraz słabsze ciśnienie przez co z początku dzwoniły vanosy, a czasem ciśnienie tak spadło, że aż zapalała się kontrolka oleju na jałowym biegu.

Wieczorem nagram film jak silnik pracuje po naprawie. Różnica jest ogromna.

I mała uwaga: kupując używane części silnika należy pytać z jakiego powodu silnik został rozebrany (sprawnego silnika nikt nie rozkręca na części), bo może się okazać, że część którą chcecie kupić, uszkodziła swój pierwotny silnik.

Sekcję pompy i ewentualne zdjęcia uszkodzeń zrobię i opiszę jak będę miał wolnych parę minut, czyli pewnie lipiec/sierpień.

Opublikowano

Panewki były założone nowe w październiku 2015, wałki wtedy też był ok.

Teraz jak tylko zaświeciła się kontrolka oleju to auto poszło w krzaki więc raczej nie zdążyło się nic powycierać.

Edit:

Praca silnika słyszana zza kokpitu pilota po naprawie:

https://youtu.be/QkLMP9iIUEc

dla porównania przed naprawą:

https://www.youtube.com/watch?v=ODJ4vRzZME8

Tylko trzeba słuchać na słuchawkach lub dobrych głośnikach. Jutro postaram się nagrać dźwięk spod maski.

Opublikowano

"prawie" robi wielką różnicę :p

ewentualnie kup se lepsze słuchawki :p

Jak się uda to wieczorem otworzę maskę, a tam już powinno być wyraźnie słychać różnicę.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Znajdź użytkownika "Lider-Cars" na allegro i zadzwoń. Może jeszcze ma, ale nie wystawia. Ewentualnie zapytaj czy jest w stanie sprowadzić i w jakiej cenie. (I daj znać, taka wiedza może się kiedyś przydać :wink: )

(Jeszcze jeden facet w Bydgoszczy miał te vanosy, ale nie mogę go teraz znaleźć)

Nie nagrywałem bo mój telefon tak łapał dźwięk, że nie było zbytnio słychać różnicy, a dziś jadę na wymianę prowadnicy łańcucha bo się połamała (ta między vanosami).

Dość ciekawię się to objawiło. W pewnym momencie w czasie jazdy zaczęło mi coś piszczeć pod maską gdy mocniej wciskałem gaz. Nie było żadnego trzasku ani nic. Na postoju i przy delikatnym przyspieszaniu cichutko. Otworzyłem maskę, słuchałem, macałem i wypatrzałem, że piszczy od filtra powietrza. Odkręciłem go od karoserii - przestało piszczeć. Wiec przykleiłem te metalowe spinki do karoserii, do których przykręca się obudowę filtra i pomogło. Pisku już nie było, ale było delikatnie basowe buczenie i brak mocy. Podłączyłem pod komputer, a tam vanos ssący poza zakresem, przy dodawaniu gazu żaden nie pracował (no dobra, wartość wydechowego +/-1). Otworzyłem maskę, już miałem wykręcać elektrozawory żeby je wyeliminować i coś mnie tchnęło żeby korek otworzyć. Wkładam kawałek haczyka, a tam łańcuch lata jak żyd po pustym targu, zaglądam głębiej, a tam leży kawałek prowadnicy, ta część między vanosami też luźna.

A u Ciebie Wayne jak silnik się sprawuje po wymianie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wracając do tematu mam do sprzedania nowy, oryginalnie zapakowany i zaplombowany vanos (wariator, czy jak inni to nazywają koło faz rozrządu) WYDECHOWY firmy AISIN . Sprzedaję ze względu na to, że mój vanos nie wymagał jednak wymiany. Cena 590 zł plus przesyłka. Dołączam oryginalny paragon ( w formie wydruku A4) podbity z 2 letnią gwarancją) . W razie zainteresowania proszę o kontakt telefoniczny 723 543 369 lub priv (chociaż na forum ostatnio rzadko zaglądam bo w e46 - odpukać - wszystko ładnie śmiga.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ponownie wiem ze to nie temat ale wyswietla mi sie blad 2738 sonda lamda bank 1 ktora to jest sonda ta blizej kolektora wydechowgo czy ta druga posrodku silnik n42 podpowiecie :roll:
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ja nie wiem w czym jest problem u mnie w aucie i nie wiem czy ruszać pompę oleju czy Vanosy ... Otóż sprawa ma się tak że na zimnym silniku przy odpalaniu słychać charakterystyczny rechot tutaj jest jak to wygląda i jak silnik pracuje.https://www.youtube.com/watch?v=RCpg-FcP-nI

Dodam że INPA pokazuje błąd czujnika poziomu oleju ale kontrolka się nie świeci. 2 razy zdarzyło się że zapaliła się i zgasła bo sec. Może ktoś coś podpowiedzieć ? bo przymierzam się do wymiany Vanosa ... ale boje się że może to mieć też związek z pompą oleju ...

• 2 tygodnie później...