Skocz do zawartości

323i - Potężne bicie w lewym tylnym kole od 160km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z lewym tylnym kołem na którym czuć bicie powyżej 100km/h.

Mechanik stwierdził że do wymiany jest tuleja pływająca i tuleja wahacza.

Dwa elementy zostały wymienione, koła wyważone i zrobiona geometria.

Resztę elementów zawieszenia bez zarzutu. Faktycznie komfort jazdy po wymianach bardzo się poprawił lecz przy osiągnięciu prędkości powyżej 160km/h pojawia się uczucie jakby miało się urwać koło charakteryzujące się strasznym biciem. Miał ktoś podobny przypadek lub wie o co może tu chodzić? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miałem coś takiego o dziwo przy padniętym łożysku. Po wymianie jak ręką odjął. Inna sprawa, że łożysko łatwo rozpoznać, bo jak siada, to hałasuje, wiadomo.

Najprościej zamienić koła stronami, to wyeliminuje wadliwą oponę.

Opublikowano
Może wadliwa opona ? Miałem duże bicie na kierownicy już powyżej 90km/h i okazało się, że moje opony zimowe mają bicie mierzone w kg za duże. Nie pamiętam dokładnie o co chodziło ale wykonywali test drogowy na jakimś walcu. Plus doważali jedną felgę bez opony a potem z oponą. Popatrz coś również w tym kierunku.
Opublikowano
Okazało się że felga jest krzywa. Po zamianie kół miejscami - bicie pojawiło się z przodu. Dzięki za pomoc. Temat można zakończyć. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprościej zamienić koła stronami

:wink: