Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów

Przy wymiany oleju i filtrów chcę wymienić uszczelkę od obudowy filtra oleju.

Chodzi o te o numerze 5 (pod obudową filtra ).

(Zdjęcie zapożyczone z http://www.bmwstore.pl) Moje pytanie brzmi: Czy płyn chłodniczy w "chłodniczce" oleju jest całkowicie odseparowany od oleju? Czy uszczelka nr 5 uszczelnia tylko wyciekanie oleju? Czy przez nią może wylecieć też płyn? Boję się aby nie następowało później mieszanie płynu z olejem. Chociaż myślę że chłodniczka jest całkowicie zabudowana od strony obudowy filtra ale wole się upewnić Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi najlepiej od osób, które już te uszczelki wymieniały.

Opublikowano

Odkręcasz całą obudowę filtra( bez odpinania węży!!!) oczywiście po zlaniu starego oleju i wymieniasz uszczelkę .Cała filozofia.

Ja zmieniałem tak u siebie i jest O.k

Opublikowano
Nie wiem jak jest w waszym silniku ale w n46 żeby dostać się do wszystkich śrub mocujących chłodniczkę bez odpinania przewodów warto odkręcić również obudowe filtra oleju
Opublikowano
Tak, ale nam chodzi o wymianę uszczelki pod podstawą filtra oleju a nie uszczekę pomiędzy chlodniczką oleju a obudową filtra oleju E90 318i 129 Km silnik N46
Opublikowano
Odkręcasz całą obudowę filtra( bez odpinania węży!!!) oczywiście po zlaniu starego oleju i wymieniasz uszczelkę .Cała filozofia.

Ja zmieniałem tak u siebie i jest O.k

A czy przy wymianie tej drugiej (nr 5) nie trzeba spuszczać płynu chłodzącego?

Opublikowano
Uszczelki wymienione, nr 5 i 6,stare były tak stwardniałe,że się rozleciały, obyło się bez odpisanie węży i odpowietrzania,niestety mimo nowych uszczelek nadal delikatnie się poci spod podstawy filtra,przed wymianą wszystko dokładnie oczysciłem,czy rozebranie tego i potraktowanie uszczelki silikonem wysokotemperaturowym to dobre rozwiązanie?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Odkopuję temat, bo mam ten sam problem. Mimo wymiany uszczelki nadal się poci. Wymieniłem śruby z podkładką (07119904589), bo wydawały się nieoryginalne i nadal. Jakieś doświadczenie z tym?http://81.15.197.95:8080/bmw.jpg