Skocz do zawartości

[E91] 320D Gorąca felga - tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Moją "strzałę" ponownie spotkała przykra niespodzianka...

Do rzeczy:

ok 2 dni temu zauważyłem znaczny spadek osiągów mojego samochodu, w dniu dzisiejszym zauważyłem również różnicę w spalaniu. Podjeżdżając pod światła doszedł objaw, że pomimo wysprzęglenia pojazdu, do hamował sam. Po powrocie do domu, w garażu poczułem nieciekawy swąd dochodzący z prawego tylnego koła. Dodam iż felga była gorąca. Po szybkim przeanalizowaniu sprawy doszedłem do wniosku, że może okładziny w bębnie się zapiekły, stąd taki objaw. Ku mojemu zaskoczeniu po rozebraniu tylnego układu hamowania bęben w środku czyściutki a okładziny jak nowe. Zaciekawił mnie jednak fakt, że klocki w stanie nagannym, kompletne zero. Tarcza wyślizgana i świeci się jak te z przodu. Wyczytałem gdzieś, że przyczyną może być tłoczek od klocków który nie odbija i cały czas dociska klocki co skutkuje nagrzaniem się tarczobębna.

Moje pytani brzmi, czy wymiana klocków powinna rozwiązać problem, czy raczej liczyć się z wymianą tłoczka również? Możliwe, że w momencie kiedy klocki są wykończone i tłoczek docisnął je na maxa to sie w pewien sposób zawiesił i nie odbił? Przy drugim kole stan klocków jest taki sam i nic się nie dzieje. Możliwe, że to nie klocki? Dodam jeszcze, że w momencie cofania najbardziej wyczuwalne jest dohamowywanie. Może przyczyny szukać gdzie indziej? Dodam jeszcze, że po ok pół godzinnej jeździe wyczuwalne były dosyć spore drgania dochodzące z tyłu auta. Po rozebraniu wszystkiego jedyną nieprawidłowością jaką zauważyłem były klocki a raczej ich brak :)

Jeżeli mój opis jest nie kompletny bądź nasuwają wam się inne schorzenia, pytajcie śmiało. Każda pomoc w diagnozie będzie pomocna.

Z góry dzięki!!

Opublikowano
Zaciekawił mnie jednak fakt, że klocki w stanie nagannym, kompletne zero.

A czujnik zużycia klocków w jakim stanie? Komputer co pokazuje?

Tarcza wyślizgana i świeci się jak te z przodu. Wyczytałem gdzieś, że przyczyną może być tłoczek od klocków który nie odbija i cały czas dociska klocki co skutkuje nagrzaniem się tarczobębna.

Jak się świeci to znaczy, że działa :wink: gorzej jakby pordzewiała była :wink:

Tak, po prostu nie wraca tłoczek i powoduje "trzymanie" klocka przy tarczy.

Moje pytani brzmi, czy wymiana klocków powinna rozwiązać problem(...)

Drgało bo się nagrzało i miało dosyć :wink:

Wg mnie, skoro klocki masz i tak do wymiany, to możesz zrobić tak.

- wcisnąć tłoczek/założyć nowe klocki

- złożyć wszystko razem

- poprosić kogoś o pomoc, niech naciśnie hamulec (wcześniej niech "podpompuje" żeby się wysunął tłoczek i docisnął klocek do tarczy)

- jak trzyma hamulec koło powinno trzymać

- niech puści hamulec, klocek powinien się cofnąć i powinieneś być w stanie obrócić koło. Żadne tam "dotrze się".

Jeśli tak jest - to bym złożył i kontrolował temp. tarcz (ręką :wink: może faktycznie przy końcu klocka tłoczek się troszkę "przekosił" i nie wrócił)

Jeśli tak nie jest - do wymiany zestaw gumek zacisku (gumka tłoczka).

Mógł też się rozwarstwić przewód elastyczny ale to się dzieje raczej z przodu niż z tyłu (wężyk mniej pracuje)

Opublikowano
Przede wszystkim jedz do mechanika zeby powiedzial czy masz tloczek do wymiany czy wystarczy przesmarowac. Jak wcisniesz w tym stanie tloczek na pewno przy pierwszym hamowaniu to wszystko jeszcze mocniej sie zablokuje bo wcisniesz do srodka czesc zardzewiala. Wtedy bedziesz mial chmure dymu i autolaweta ktora wyjdzie tyle samo co mechanik.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Najczęstszą przyczyna w bmw jest zapiekanie się klocków w jarzmie lub prowadnic zacisku i pamiętaj o czyszczeniu wszystkiego przed każdą wymiana klocków
Opublikowano
Ogólnie to dość znany problem z zakleszczonymi hamulcami z tylu, najcześciej jest to wina zacisku. W serii 1 tez bardzo znany problem. Wymiana na jakiś używany i wyczyszczenie wszystkiego pomoże na bank, przechodziłem przez to kiedys.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ewentualnie hamulec ręczny.
3A0jS9b.png
Opublikowano
miesiąc temu przerabiałem identyczny problem :) Wymieniłem cały zacisk na używany i wszytsko wróciło do normy :)
Opublikowano

Zanim wymienisz na uzywany sprawdz cene nowego firmy TRW.

Nie sa takie drogie.

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor

Usterka została zlokalizowana. Zapieczony tłoczek dociskający klocek do tarczy. Podczas próby jego wciśnięcia uszkodziłem kilka ścisków stolarskich (bo tylko takim sprzętem dysponowałem). Udało się wcisnąć tłoczek z powrotem dzięki koledze który zrobił prowizoryczny sprzęt. kawałek płaskownika 1cm średnicy z gwintem pośrodku, do tego śruba 19 i w końcu poszedł. Sprawdzałem jego stan pod "gumką" i nie jest skorodowany ani nic. Wygląda naprawdę dobrze. Wydaje mi się, że w momencie kiedy klocki się skończyły, został wypchnięty do końca i się zapiekł. Pod gumkę na tłoczek prysnęłam trochę specyfiku do zębatek (coś a'la wd40, śmierdzi podobnie ale podobno lepiej smaruje) i teraz tłoczek chodzi luźno. Dzisiaj wieczorem założę nowe klocki i zrobię jazdę testową - dam znać jak się zakończyła przygoda.

Jeżeli chodzi o cenę nowego ścisku to nie do końca takie grosze - minimum 100e. Niby nie dużu ale 100e tu 100euro tam i nagle robi się 1000 :) Do tego niestety ale w Belgii gdzie aktualnie mieszkam dostęp do części używanych jest bardzo słaby to mało powiedziane.

W każdym mąć razie dzisiaj złoże do kupy, zrobię z 50km i ocenię stan temperatury koła :) oby tłoczek prawidłowo odbijał. :8)

Opublikowano

Przykladowy zacisk do e90 320d

http://www.nowe-hamulce.pl/zacisk,hamulcowy-trw-bhs1105e/p,0,161,bhs1105e,874351/#opis-produktu

lub

http://www.czesciauto24.pl/bmw/3-saloon-e90/18452/10907/zacisk_hamulcowy_mocowanie_zacisku

PS.By zostalo 1000EUR w kieszeni trzeba zarobic najpierw 3000EUR bo zarabiajac 10X100EUR nigdy nie zostanie nam w kieszeni 1000EUR.

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor
Przykladowy zacisk do e90 320d

http://www.nowe-hamulce.pl/zacisk,hamulcowy-trw-bhs1105e/p,0,161,bhs1105e,874351/#opis-produktu

lub

http://www.czesciauto24.pl/bmw/3-saloon-e90/18452/10907/zacisk_hamulcowy_mocowanie_zacisku

PS.By zostalo 1000EUR w kieszeni trzeba zarobic najpierw 3000EUR bo zarabiajac 10X100EUR nigdy nie zostanie nam w kieszeni 1000EUR.

Tak jak już pisałem, mieszkam w Belgii a tutaj części niestety nieco droższe.... najtaniej i to z 52% wyprzedażą:

http://www.mister-auto.be/fl/remklauw/trw-bhs1306e_g78_a161BHS1306E.html

A na części z polski nie mam czasu czekać ani za bardzo możliwości ich zakupu tam..... niestety....

W każdym mąć razie... temat do zamknięcia :) udało się zreanimować stary zacisk. Działa prawidłowo. Jazda testowa zrobiona, hamuje bo tarcza ciepła tak samo jak z drugiej strony.... teraz tylko co jakiś czas trzeba zerkać :) przy okazji następnej wizyty w PL chyba zainwestuje w nowe, wymienię z 2ch stron i będzie z głowy na przyszłość :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie musi to być konieczne, jeżeli przy zmianach kół zimowe<->letnie będziesz pamiętała o nasmarowaniu zacisków.
3A0jS9b.png