Skocz do zawartości

Diagnostyka - Brak komunikacji z ABS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

Właśnie wracam z ASO. Chciałem sprawdzić który czujnik od ABS nie działa. Podłączyłem komputer pod samochód i co... Nie idzie sie połączyć z modułem ABS/ASC+T :-( Zapłaciłem w kase i nic mi nie pokazało to przy okazji sprawdziłem AIRBAG (tutaj była niezla kasznka, ale juz jest ok)

Co moze być tego powodem, że nie idzie zdiagnozować ABS'u?

Pozdrawiam

[bMW... i wszystko jasne]
Opublikowano

Miałem kiedyś podobny problem z ABS, elektryk podpiął do kompa i nie znalazł sterowników do tego ABS-u, komputerem nic nie zdzialał. Z doświadczenia wiedział że najczęściej siadają czujniki, posprawdzał wszystkie koła i okazało się że padł czujnik (lewe przednie koło). Czujnik wymienił i do dziś wszystko działa (prawie dwa lata bedzie). Kontrolki zachowują się normalnie.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
Miałem kiedyś podobny problem z ABS, elektryk podpiął do kompa i nie znalazł sterowników do tego ABS-u, komputerem nic nie zdzialał. Z doświadczenia wiedział że najczęściej siadają czujniki, posprawdzał wszystkie koła i okazało się że padł czujnik (lewe przednie koło). Czujnik wymienił i do dziś wszystko działa (prawie dwa lata bedzie). Kontrolki zachowują się normalnie.

Pozdrawiam

a w jaki sposób sprawdził te czujniki?

Opublikowano

Z tego co mi mówił to sprawdził miernikiem, chyba omomierzem. Dobry czujnik musi mieć odpowiedni opór, nie pamiętam jaka wartość. Ktoś chyba pisał na forum jaka to wartość. Dobry specjalista na pewno da sobie rade.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
Z tego co mi mówił to sprawdził miernikiem, chyba omomierzem. Dobry czujnik musi mieć odpowiedni opór, nie pamiętam jaka wartość. Ktoś chyba pisał na forum jaka to wartość. Dobry specjalista na pewno da sobie rade.

Pozdrawiam

Dzięki bardzo, pozdrawiam!

Opublikowano
a w jaki sposób sprawdził te czujniki?

Gdybyś trzoszeczkę poszukał na forum to znalazł byś potrzebną informację, było o tym już kilkanaście razy :?

czujnik powinien mieć ok 1200 - 1300 ohm ( 1,2 - 1,3 kohm ).

Co do komunikacji z ABS-em to sprawa jest dosyć ciekawa bo sprawdzałem na kilku e36 i w sumie w każdej z nich miałem brak komunikacji z tym modułem pomimo tego że wszystkie działały poprawnie......dziwne....puki co nie znalazłem rozwiązania tego problemu :|