Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przesiadłem się z manualnej benzyny więc mój problem może być wyimaginowany, proszę was o pomoc w ustaleniu czy tak właśnie jest.

Mój samochód to 2.0 d kupiony w salonie BMW z programu aut używanych z przebiegiem 68 tys km. Auto niezaleznie czy po odpaleniu po nocy czy w ciągu jazdy podczas przełączenia biegu z P na D bądź R po zatrzymaniu utrzymując bieg D z pod maski wydowya się głośniejszy dźwięk niż wcześniej. Przy poworcie do P robi się ciszej. NIe jest to ani metaliczny dźwięk ani szwiszczący poprostu jest głośniej w kabinie. Kolega który zna się na mechanice (samouk) mówi, że może być to przeniesienie napędu i stąd robi się głośniej. Dzwoniłem do salonu powiedzieli mi że auto było sprawdzne i wszystko jest ok. Czy wy też tak macie ? Czy zauważacie jakikolwiek zwiększenie dźwięku z pod maski podczas przejśca z P na D bądź R?

Edytowane przez maxu007
Opublikowano
Nie wiem ,jak Koledzy , ale ja niczego podobnego w żadnej F25 nie odnotowalem
Opublikowano
mam tak samo - z tym że gdy jest na D obojętnie czy zaraz po odpaleniu czy po 1 min czy po 4h jest w kabinie głośniej .. jest na P i jest ciszej- jakby opór gdy jest wysprzęglony był mniejszy.. przebieg 5300km wiec praktycznie bez przebiegu :D
Opublikowano
No własnie może przesadziłem z tą minuta bo rano sprawdziłem i też tak jest :). Jaby na biegach motor pracował mocniej nie tak samo jak na P prawda i jest to słyszalne?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No własnie może przesadziłem z tą minuta bo rano sprawdziłem i też tak jest :). Jaby na biegach motor pracował mocniej nie tak samo jak na P prawda i jest to słyszalne?

Na R i D włącza się napęd zatem obroty są trochę wyższe i cały układ napędowy zaczyna pracować.

Opublikowano

Normalne zachowanie hydrokinetycznego konwertera (czyt. skrzyni biegów).

Na D i R silnik jest spięty z kołami poprzez przekładnię, zatem dostaje opór. Zwykle silnik pracuje bardziej twardo i czuć zmianę.