Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
powiedzcie mi w jaki sposób jest sygnalizowana zbyt wysoka temperatura silnika w e90 318i bo jak wiadomo niema tam wskaźnika temperatury analogowego , jedyne co zauważyłem to jest kontrolka od zbyt niskiego poziomu płynu w zbiorniczku , ale w jaki sposób jest sygnalizowane przegrzanie silnik ?? , bo przez święta zauważyłem wyciek płynu z okolic parownika instalacji gazowej , i w ciągu 2 tygodni 2 razy wyświetlił mi sie zbyt mały poziom płynu w zbiorniczku , za pierwszy razem dolałem około 0,5 l wczoraj znowu mi się zaświeciło ale nie mogłem za cholere odkręcić korka i w końcu go ukręciłem na mrozie , dolałem trochę płynu przez odpowietrznik w zbiorniczku i przejechałem około 15km i wywaliło mi płyn ze zbiorniczka i straciłem ogrzewanie w środku , przypuszczam że wyciek sie powiększył i straciłem sporo płynu i układ sie zapowietrzył przez uszkodzony korek , pytanie tylko czy nic sie nie stało z silnikiem jak wracałem 10km z 4 przystankami przy -17stopniach ???? nie zapaliła mi sie żadną kontrolka ani zaden check ani od zbyt dużej temperatury silnika , i zastanawiam sie czy taka kontrolka wogole istnieje ????
Opublikowano

jak masz i drive to przy 120 masz żółte ostrzeżenie. Przy 130 przegrzany motor i limp Mode. W ukrytym menu mozesz sprawdzic temperature masz guzik przy zegarach do kasowania przebiegu. Trzymasz go az pojawia sie cyfry potem klikasz az bedziesz mial numer 19 czekasz sekunde i teraz musisz podac numer ktory jest suma ostatnich 5 znakow Vinu czekasz sekunde i wbijasz test pod numerem 7. wyciek płynu to poważna sprawa radze nie jezdzic w takim stanie bo czeka cie planowanie głowicy.

Pierwsze co zrób to jedz do mechanika na test cisnieniowy- montuje pompke na wlewie plynu chlodniczego i nabija cisnienie i ogląda gdzie masz wyciek.

Zależy też ile ci znika tego płynu jak duże ilości to na bank gdzieś coś strzeliło i ucieka płyn.

Na poczatku sprawdza sie węże poźniej pompa z termostatem potem EGR ( jest z tyłu za silnikiem więc ciezko go dojżeć), noi na sam koniec nagrzewnica.

to tyle daj znać jak się sprawa rozwiazała

Opublikowano
sprawa wygląda tak że uciekało około 0,5l płynu przez 2 tygodnie na około 1000km ale wyciek zidentyfikowany i usunięty lała sie z parownika gazu i to widocznie , problem mam teraz taki że zalałem nowego płynu i nagrzewając silnik celem odpowietrzenia dochodzę do temperatury 110stopni , i wywala mi płyn chłodzący zbiorniczkiem a termostat sie nie otwiera i niema dużego obiegu dolny wąż od chłodnicy zimny , wymieniłem termostat bo myślałem że stoji i nadal ten sam efekt brak otwarcia dużego obiegu przy 110stopniach i wywalanie płynu zbiorniczkiem ;/ już nie mam siły do tego złoma ;/
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jaka powinna byc temperatura silnika benzynowego? Mam e90 325i i w menu licznika pod numerem 7 po przejechani kilku kilometrow wskazuje temperature ktora waha sie od 95C do 103C. Jak jest u Was?
Opublikowano
Jaka powinna byc temperatura silnika benzynowego? Mam e90 325i i w menu licznika pod numerem 7 po przejechani kilku kilometrow wskazuje temperature ktora waha sie od 95C do 103C. Jak jest u Was?
Opublikowano
Opublikowano
Kocham takie odpowiedzi... skoro bylo o tym, przeczytales i masz wiedze na ten temat to odpisz cos w stylu "tak to normalne" albo "nie tak nie powinno byc" albo podeslij linka gdzie jest mowa na ten temat i sobie poczytam
Opublikowano
to zamiast sie tyle wargolić i zajmować miejsce udziela sie jasnej odpowiedzi na zadane pytanie a jak nie masz nic mądrego do powiedzenie to po co się wypowiadasz...