Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Wyskakuje błąd świec zarowych ( w tamtym roku wymienilem wszystkie nowe) dziś przy minus 18 ciężko odpalila. Mam pytanie gdzie znajduje się sterownik czy przekaźnik świec zarowych,rok 2001. Czy to on może być przyczyną ?
Opublikowano
Wyskakuje mi jakiś napis ale mam wywalone pixele i nie jestem w stanie to rozczytac ale pierwsza litera to P albo F. Jeżeli byłby to komunikat o ogrzaniu świec to czy przy zepsutym przekaźniku też się pojawia ?
Opublikowano
poniżej 5 st. C pokazuje się napis, że przekażnik załączył świece, nie ma komunikatu o spalonej świecy lub przekażniku.
Opublikowano
jak jest uszkodzony przekażnik, to napis raczej nie powinien się pokazać. Ja mam uszk. 1 świecę, komunikat o grzaniu pojawia się normalnie, jak zgasnie, włączam rozrusznik i silnik zapala bez problemu.
Opublikowano
Najprościej byłoby najpierw sprawdzić świece ale trochę roboty jest żeby je wykrecic(swoją droga maja rok czasu czy możliwe jest żeby tak szybko się zepsuła ktoras). A jak sprawdzić ten przekaźnik czy jest dobry ?
Opublikowano
żeby świece sprawdzić wcale ich nie potrzeba wykręcać, bo przewody od świec idą do przekażnika, takich sześć grubych przewodów przykręconych jest narętkami do przekaźnika. Niektórzy sprawdzają na iskrzenie, inni czy kontrolka się zapali. Poza tym możesz sprawdzić napięcie na tych przewodach, podczas palenia się komunikatu o podgrzewaniu świec, będzie 12V to znaczy, że przkaźnik jest sprawny. A może tych świec wcale Ci nie wymienili?
Opublikowano
Świece sprawdzone za pomocą iskrzenia. Wszystkie sprawne, ale błąd nadal występuje.czy będzie to na 100% przekaźnik ? Jeżeli tak to odpalila by przy -18stopni ? Napis się wyswielta od podgrzewania ale nie za każdym razem . rano jak odpalam pojawia sie ,później jak trochę pojezdze zgasze i odpalam to się nie pojawia ,ale sadze że jest rozgrzany i wtedy nie musi.
Opublikowano

Po rozgrzaniu, nawet niewielkim, już się zazwyczaj nie pojawia.

Jeśli świece masz dobre, a jest błąd, to raczej tylko przekaźnik zostaje. Napis o grzaniu z tego co wiem pojawia się bez względu na sprawność układu.

Przy -18 raczej odpali, chociaż bardzo ciężko. U mnie były wszystkie świece uwalone i palił jakoś ;) Ale za każdym razem aż mnie bolało, że silnik tak cierpi.

Opublikowano
U mnie kręcił na tych dużych mrozach okolo 3 sek i jak odpalil to z 10 sek trochę nierówno chodzil.trzeba będzie zamówić drugi I sprawdzic czy błąd jest czy go nie ma :) a może da się ten przekaźnik jakoś sprawdzic?