Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zacząłem przechodzić ścieżkę odzyskiwania mocy w mojej beci i doszedłem do etapu przepływomierza. Mianowicie po rozgrzaniu silnika ekonomizer na żadnym biegu nie jest w stanie przekroczyć 18L. mam kilka przepływomierzy w domu więc zacząłem po kolei sprawdzać niestety żaden nie zadziałał. zagłebiając sie w temat przepływomierzy zamówiłem o idenycznych nr. bosch Mianowicie 0 928 400 468 i nr bmw 7 787 076.0 niestety po podpięciu zamówionego efekt był taki sam jak jak z odpiętą przepływką tzn. silnik strasznie zmulony ciężko ruszyć z miejsca postanowiłem sprawdzić i porównać nr tej wkładki czyli samego elementu pomiarowego i tutaj moje pytanie czy obydwa te nr muszą być zgodne ? mianowicie obydwa nr bosch na tej wkładce się zgadzają są to ; F 00C 2G2 062 za to ten dolny nr pod napisem made in germany różni się w samochodzie mam zamontowaną 385 28 1 A za to na kupionej 288 15 2A. Czy przez tą różnicę przepływomierz nie będzie działał czy problem jest gdzieś indziej? mam odczuwalny spadek mocy i wzrost spalania z 7.5 na 9.5 L wg komputera z baku jeszcze nie mierzyłem. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za każdą wskazówkę :)
Opublikowano
No właśnie nie trzeba. zagłębiłem się w temat przepływek dość dogłębnie. jest na innym forum bardzo ciekawy i na tyle obszerny artykuł że prawie całkowicie wyczerpuje temat przepływek. kiedy i w jakim celu przeprowadza się adaptację lub wgranie nowego softu. oraz w których miesiącach i latach przeprowadzali zmianę przepływek i z jakiego powodu. teoretycznie powinno chodzić bo nr ten sam tylko zastanawia mnie czy kupiłem walniętą przepływkę i ją oddać . używka z allegro. czy różni się przez ten nr jakimiś parametrami pomiarowymi. bo wtedy będę szukał kolejnej tylko o tych samych nr wkładki. w pon po wolnym podzwonię po szrotach i ofertach jeśli trafi się z takim samym nr wkładki to przetestuję jaki da efekt. może się uda. teoretycznie ta przepływka pochodzi z rozbiórki nie do końca wiadomo z jakiego modelu i silnika tylko nr obudowy się zgadza. może w tym tkwi szczegół. zauważyłem że wkładkę wymieniono w niej bo różni się nr wkładki z obudowy i samej wkładki Gdyby chodziło tylko o adaptację nie zaśmiecałbym forum takimi pierdołami znalazłem chyba wszystkie informację na ten temat oprócz tej dotyczącej nr wkładki. ma znaczenie czy nie ? bo wszystkie przepływki które próbowałem miały różne nr ale żadnego zgodnego. skoro nikt nie potrafi mi narazie pomóc spróbuję znaleźć po weekendzie taką o tych samych nr i opisać czy pomogło może przyda się potomnym :P z tego co przeglądałem często pojawia się ten problem lecz wszyscy opisują ten same nr przepływki a wkładka może być inna. co mocno mnie zainteresowało. żeby nie było że czekam na gotowe rozwiązanie dzwoniłem też do boscha niestety bardzo sympatyczna pani nie miała pojęcia o co z tym chodzi może podjadę jak wolne się skończy i podpytam. :) Z góry przepraszam za ortografię i interpunkcję wiem że niektórych to razi ale sylwester jeszcze się nie skończył przez co mam trochę rozmazany obraz. :)
Opublikowano
No to zostalo zrobic logi dynamiczne ,i wtedy się wyjaśni czy przepływka jest dobra ,tak na czuja to raczej dobrze to nie będzie :D