Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako że dni są coraz zimniejsze, a nic mi nie było wiadomo o zmianach w układzie chłodzenia po zakupie mojej e36 od poprzedniego włąściciela.

Postanowiłem wymienić płyn chłodniczy, wszystko poszło sprawnie. Wymiana płynu jak i odpowietrzenie układu.

Przy ogrzewaniu na full wszystko ok, poprawiło się nawet ponieważ teraz grzeje bardzo dobrze ,wcześniej były z tym problemy.

Problem w tym że na biegu jałowym więcej jak 70/75 stopni temperatura nie wzrasta. Natomiast w czasie jazdy przy nagrzanym silniku gdy włącze ogrzewanie na full temperatura spada do niebieskiego pola. :mad2:

Co może być przyczyną?

Termostat? :|

Opublikowano

chyba kolego odwrotnie :P

mały obieg jest jak silnik zimny, jak się nagrzeje to otwiera duży żeby schłodzić. Termostat masz cały czas otwarty co powoduje że auto nie może się zagrzać samo z siebie bo szybciej sie wychładza niż grzeje. Na małym obiegu by się raczej grzał silnik.

Termostat cały czas sie otwiera i zamyka regulując temp. o max kilka stopni, jak tylko wzrosnie powyżej chyba 90 to otwiera, jak tylko spadnie ponizej 90 to sie zamyka i tak w koło macieju.

jak wymieniałeś płyn to szkoda że nie zmieniłeś termostatu bo miałeś pusty układ, termostat chyba ze 30/40zł nowy kosztuje. A tak znowu się bedziesz bawił i brudził przy płynie :P

szukam
Opublikowano
Dodam tylko, że jak masz możliwość to wymień sam termostat a króciec zostaw oryginał bmw. Ja kupiłem razem z króćcem i ciekło potem jak cholera, dopiero jak przełożyłem termostat w oryginalny króciec to mam spokój do dzisiaj :) Polecam termostat firmy vernet bo taki kupiłem i działa bez zarzutu.
Opublikowano

A jednak termostat :duh:

========

Termostat zamówiony, na poniedziałek ma być. Z VERNET'a jak mówisz że dobry, to go przetestuje :D

Rozumiem że przy wymianie termostatu powinienem zalać układ nowym płynem, prawda?

Opublikowano

Jeśli udało ci się spuścić płyn i jest czysty i nowy to wlej ten sam.

A termostat powinieneś zamówić ten co idzie na pierwszy montaż. Chyba wahler

szukam
Opublikowano
Ja w tamtym roku też wymieniłam termostat, o dziwo jeszcze był oryginalny (1995 jak większość częsci ,które wymieniłam w niuńce były oryginały) ,a co dziwne nawet dobrze działał ;) :mrgreen:

Ryk Silnika to dla mnie muzyka,

Siła przybywa gdy bunią bokiem zarywam :)

♥B♥M♥W♥

http://forum-lines.ru/rez/ab275050.gif

bo sztuka to zabić muchę boczną szybą ;)

Opublikowano
Moja jest z 92r. A czy termostat miała oryginalny.. Tego nie wiem.. Ale z ciekawości zobacze :P

zobacz i mi napisz :D często trafiamy na warsztacie na oryginalne części o dziwo w audi 90 b3 ('89) nawet jak filtr kabinowy wymienialiśmy to zrobiłam zdjęcie był oryginalny , co za tym idzie był tak zawalony ,że nawiewu zero, nie rozumiem czemu ludzie takich prostych i tanich rzeczy nie wymieniają. Za to w nowszym mercedesie A klasa wersja Avangarde to filtra w ogóle nie było bo po co inwestować 30zł :mad2:

♥B♥M♥W♥

Opublikowano

zobacz i mi napisz :D często trafiamy na warsztacie na oryginalne części o dziwo w audi 90 b3 ('89) nawet jak filtr kabinowy wymienialiśmy to zrobiłam zdjęcie był oryginalny , co za tym idzie był tak zawalony ,że nawiewu zero, nie rozumiem czemu ludzie takich prostych i tanich rzeczy nie wymieniają. Za to w nowszym mercedesie A klasa wersja Avangarde to filtra w ogóle nie było bo po co inwestować 30zł :mad2:

są też ludzie którzy nie maja pojęcia że coś takiego tam jest, mój znajomy miał ponad 5 letni filtr powietrza, bo nawet nie widział, że w samochodzie jest taki filtr i że trzeba go wymieniać :mad2:

wymieniał tylko olej, filtr oleju oraz coś w zawiesie jak zaczęło pukać i (tu cytat) "takie kółka i piździki", jak się okazało chodziło mu o tarcze i klocki, gość jest fachowcem w swojej dziedzinie, ale po za tym jest częściowo oderwany od rzeczywistości, na szczęście jego stare 1.9 TDi jest niezniszczalne

Opublikowano

są też ludzie którzy nie maja pojęcia że coś takiego tam jest, mój znajomy miał ponad 5 letni filtr powietrza, bo nawet nie widział, że w samochodzie jest taki filtr i że trzeba go wymieniać :mad2:

wymieniał tylko olej, filtr oleju oraz coś w zawiesie jak zaczęło pukać i (tu cytat) "takie kółka i piździki", jak się okazało chodziło mu o tarcze i klocki, gość jest fachowcem w swojej dziedzinie, ale po za tym jest częściowo oderwany od rzeczywistości, na szczęście jego stare 1.9 TDi jest niezniszczalne

Jak dobrze ,że to tdi :D potrafi wybaczyć wiele ;) no spotkałam się w swoim warsztacie z takimi rzeczami też. Ludzie mnie zadziwiają :mad2: hahaha "takie kółka i piździki" hahahhahaha xD ,ale nie obcina sprężyn i nazywa to glebowaniem xD ?? bo ja mam takiego znajomego :D

♥B♥M♥W♥

Opublikowano
Jak dobrze ,że to tdi :D potrafi wybaczyć wiele ;) no spotkałam się w swoim warsztacie z takimi rzeczami też. Ludzie mnie zadziwiają :mad2: hahaha "takie kółka i piździki" hahahhahaha xD ,ale nie obcina sprężyn i nazywa to glebowaniem xD ?? bo ja mam takiego znajomego :D

on wiedział tylko że ma lać ON i wymieniać olej z filtrem, a resztę robił jak się coś stukało, o tym że trzeba hamulce wymienić to jeśli dobrze pamiętam dowiedział się od gościa co mu koła na zimowe zmieniał, nic nie modzi, sądzę że gość nawet nie wie ile ma km w tym 1.9 tdi

Opublikowano

on wiedział tylko że ma lać ON i wymieniać olej z filtrem, a resztę robił jak się coś stukało, o tym że trzeba hamulce wymienić to jeśli dobrze pamiętam dowiedział się od gościa co mu koła na zimowe zmieniał, nic nie modzi, sądzę że gość nawet nie wie ile ma km w tym 1.9 tdi

Jjak mi przykro ze tacy ludzie jezdza po ulicach... I kup od takiego samochod...zycie :roll:

♥B♥M♥W♥