Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam BMW 320d 120 kw z automatyczna skrzynią biegów 6. Autko mam z 2005 roku.

Szukałem na forum wątku o sprawdzeniu stanu oleju( jak to zrobić) ale znalazłem tylko instrukcje o tym ze silnik musi być włączony a dźwignia na P. Jednak nie potrafię znaleźć informacji którą śrubę na skrzyni odkręcić(wiem tylko że górną) ale nie wiem w którym miejscu ona się znajduje, jaki jest klucz i jak wygląda.

Mam jeszcze jedno pytanie jeżeli podczas sprawdzania poziomu okażę się że są jakieś ubytki jaki olej mogę dolać nie wiedząc jaki jest aktualnie(poprzedni właściciel wymieniał olej wiec może nie być oryginalny) aby nie było żadnych konsekwencji?

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Opublikowano
Stojac z tyłu auta, śruba jest po prawej stronie. Jest troche schowana za "trzymakiem" tłumika (jesli dobrze pamietam). Klucz ampulowy. Żeby sprawdzić stan, rozgrzej skrzynie do 40-50 st. Chyba w inpie da sie sprawdzić temp. Ew ~2h po jezdzie. Po odkreceniu korka dolewaj az olej zacznie wypływać. Żeby go zalać bedziesz potrzebował np lejka i przewodu gumowego.
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz.

Rozkodowałem sobie skrzynię po vin i wyszło że mam GA6HP19Z czy to skrzynia GM czy ZF?

Czy mogę bez obaw dolać Shell M-1375.4 ?

Opublikowano
Korek wlewowy to imbus chyba 10 albo 12. Raczej Nie podejdziesz grzechotka z końcówką imbusowa. Stan tak jak koledzy wspomnieli sprawdzasz na ciepłej Skrzyni, temp. Miski w przedziale 30-50 st Celsjusza. Dolewasz na zapalonym silniku że skrzynia w pozycji P aż zacznie Ci lecieć malutkim ciurkiem. Olej dokładnie ten wskazany przez kolegę Rufio