Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pokrótce opisze swój problem. Po wymianie przedniej szyby (kamyk zrobił swoje) w bmw e39 lift (produkcja 04.2001) dość niestarannie wklejono mi optykę od sensora deszczu. Pod płytką optyczną widoczny był pęcherz powietrza. Dzisiaj chciałem ten stan rzeczy zmienić i próbowałem sam wkleić płytkę sensora ponownie i poprawnie. Niestety, ale płytka pękła podczas demontażu na pół, lub została uszkodzona prze "szybiarza" w trakcie odzysku z uszkodzonej szyby. Nie wpłynęło to na poprawność działania czujnika deszczu, ale widać na szybie, że płytka jest pęknięta. Dodatkowo podczas wklejania sensora na żelek również mi nie udało się zrobić tego bez-pęcherzowo. Całą operację muszę powtórzyć od nowa, ale aby miało to sens, potrzebuję sprawną (nieuszkodzoną) optykę z soczewkami. Moje autko ma starszy czujnik (ten z płytką z 4 soczewkami ustawionymi po dwie na krótszych bokach prostokąta, prostokąt ma zaokrąglone rogi). Czujnik był przeszczepiany z mojej ori szyby, ponieważ do liftingowego bmw przed wrześniem 2001 już nie można kupić szyby solarnej ze starszym czujnikiem (niedostępna nawet w bmw). Na rynku mnóstwo jest zwykłych szyb, jednak solar z czujnikiem zaczyna być powoli białym krukiem. Temat z moją wymianą szyby był już na tym forum. Tym razem proszę Was o pomoc w zdobyciu optyki, odsprzedaży. Aktualnie na jednym z portali akcyjnych na a.... nie ma nawet jednej sztuki! PROSZĘ O POMOC! P.S w BMW jeszcze nie sprawdzałem dostępność płytki optycznej.

poniżej link do zdjęcia przedstawiającego poszukiwany element:

http://www.bimmerboard.com/members/davidf/CIMG0102.jpg

Opublikowano
zadzwoń do tych ludzi co sprzedają sensory na allegro, na pewno któryś z nich ma tę podstawę np. na uszkodzonej szybie. Ja jak wymieniałem szybę, to starą wyrzuciłem, bo kupiłem oryginalną używkę z sensorem. Nikt raczej z tą częścią, której poszukujesz nawet jak ją ma, nie będzie się ogłaszał.
Opublikowano

Część zdobyta, właściwie cały sensor z optyką (soczewkami). Kolo parę km ode mnie miał sensor z rozebranego angola (odzysk z uszkodzonej szyby) - aukcja na all....o, zakup poza.

Teraz jak już jest soczewka mam kolejne pytanie. Jak mając żelek sprawnie wkleić soczewkę na szybę tak, by nie było pęcherzy...?

info dla potomnych - płytka optyczna z czterema soczewkami jest identyczna w BMW, ALFIE 166, Meśku W203, 210, Roverze 75