Skocz do zawartości

[M52b20] przewietrzanie postojowe ala webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jakiś czas temu montowalem w swoim obc 18 przewietrzanie postojowe no ale nie ukrywajmy - w naprawdę gorące dni zawiele to nie da. Wpadłem na pomysł aby obc uruchamialo silnik na te 30min. W gorące dni Klima schlodzi kabine a w zimie zagrzeje :) plan jest prosty - w momencie włączenia przewietrzania na wyjściu jego przekaźnika pojawia się 12v które szło by na drugi przekaznik uruchamiając 12v po stacyjce czyli kontrolki na desce by się zapaliła i włączył klimatronik. Drugi przekaznik by uruchomił rozrusznik. Masa z kontrolki lądowania aku by była podpieta pod przekaznik także gdy silnik zaskoczy kontrolka zgadnie rozpaczy przekaznik i rozrusznik :) kwestia zabezpieczenia zeby auto nie zostawić na biegu narazie omijam bo chce się dowiedzieć czy to wogole da radę zrobić gdyż w moim aucie jest immo i mam tylko jedna pastylke :/ co wy na to panowie? :)
Opublikowano

Witaj ja myślałem podobnie lecz z wykorzystaniem grzałki elektrycznej z e90 koszt do 100zł i podpięcie tego przez przekaźnik z przekaźnika przewietrzania postojowego wtedy potrzebny tylko zapłon nie trzeba uruchamiać silnika tylko dmuchawę z grzałką. Pomysł mój chyba lepszy bo idąc Twoim tokiem myślenia silnik odpala pestka w środku i ktoś tłucze szybę i resztę dopowiedz sobie.

Miałem zabrać się za to lecz skończyło się na myśleniu.W gruncie rzeczy według mojego pomysłu problemem jedynym jest umieszczenie owej grzałki w nagrzewnicy.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
O kwestii kradzieży auta już myślałem i sygnał alramh z centralki podalbym na przekaznik zasilający zapłon, czyli osadzenie w auto (np zbicie szyby), otwarcie drzwi itp uruchamia alarm i wyłącza silnik tylko pozostaje kwestia immobilaisera. Czy da się jakoś uruchomić auto czy nie?
Opublikowano

Tylko z immo czyli druga pestka lub jego usunięcie.

Skomplikowana sprawa.

Rozważ może mój pomysł wtedy zamiast wentylacji otrzymujesz nazwijmy to webastem .Napewno prościej i uruchamiasz wtedy tylko nagrzewnicę i grzałkę sterowane obc o zadanej godzinie. Nowe bmw mają tzw. dogrzewacz nagrzewnicy wizualnie trochę większych rozmiarów od indeksu.Pisałem już o tym ale skoro uparłeś się na swój sposób to będę kibicował i śledził Twoje poczynania.Pozdrawiam.

Aby uruchomić silnik alarm musi być rozbrojony także nie widzę sensu w tym co napisałeś.Bo co da czujnik ruchu czy blokada rozrusznika czy pompy paliwa etc. jak będzie uruchomiony motor.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558