Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie. Mam problem. Kupiłem bmw e39 2.5d 2003r tydzień temu, auto jak postoi cały dzień rano zapala i przebiera z 30s , dymi na siwo, byłem u mechanika wymienił wszystkie 6 świec, bo były spalone, mówił ze poprawa nastąpiła, są do roboty 4 wtryskiwacze, które muszę zregenerować. Sprawdzał kompresję na cylindrach i w jednym jest moim zdaniem bardzo mała 1:26, 2:26 , 3:27, 4:17, 5:25, 6:21. Auto ogólnie odpala nieźle, nie wiem czy takie szybkie kręcenie jest normalne, czy po prostu to przez tą kompresję, nie wiem co mam robić :( . Dodam, że auto ma moc. Pozdrawiam
Opublikowano
Widze że kupiłes sobie problem.Zrób porządek z wtryskiwaczami i napisz co dalej się będzie działo.Dla swojego spokoju silnik zostaw w spokoju póki jeździ.
Opublikowano
wtryski są okej, nie leją, po wymianie świec rzeczywiście czuć poprawę, jak dłużej postoi to może na 5-10s puści jakiegoś dymka ale tak jest w porządku, troszkę z rury śmierdzi, tak inaczej .. nie wiem czy to ropa czy ropa z olejem, nie chce mi się wierzyć w tą kompresję bo auto pali dobrze, jest bardzo dynamiczne. Kolega ma też 525d i jeździ tak samo, sam się nią przejechał .. więc nie wiem
Opublikowano
może zakupię ten ceramizer ? dodam ze wszystkie filtry i olej wymieniłem na castrol edge 5w30, może lepiej by było półsentetyk .. auto ma niby 285k przejechane, książki i wszystko jest
Opublikowano
może zakupię ten ceramizer ? dodam ze wszystkie filtry i olej wymieniłem na castrol edge 5w30, może lepiej by było półsentetyk .. auto ma niby 285k przejechane, książki i wszystko jest

Ja obstawiam 600.000 km. Nie dolewaj żadnego badziewia. Jak już będziesz wymieniać ten olej który aktualnie masz, to zalej jeszcze lepszy. Może być 0w. A mity o płukaniu silnika odstaw na bok. Jestem po wymianie uszczelki w misce olejowej, z racji takiej, że chciałem wyczyścić smok oleju, bo regenerowałem tydzień temu turbo. Poprzedni właściciel lał 15w, ja zalałem przy pierwszej wymianie 10w, a teraz full syntetyk 5w. Następny będzie 0w.

Smok czysty jak nowy.

Opublikowano
odpala, teraz po wymianie świec żarowych, zalezy też od dnia, bo wczoraj go odpalałem to puścił dymka na może max 5s, a dzisiaj ładna chmura była :/
Opublikowano
możliwe że uszczelniacze zaworowe, bo jak nabierze temperatury nie dymi w ogóle, no chyba ze do końca wcisnę to delikatny czarny dymek, ale to zapewne normalne