Skocz do zawartości

słaba kompresja bmw e39 2.5d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie. Mam problem. Kupiłem bmw e39 2.5d 2003r tydzień temu, auto jak postoi cały dzień rano zapala i przebiera z 30s , dymi na siwo, byłem u mechanika wymienił wszystkie 6 świec, bo były spalone, mówił ze poprawa nastąpiła, są do roboty 4 wtryskiwacze, które muszę zregenerować. Sprawdzał kompresję na cylindrach i w jednym jest moim zdaniem bardzo mała 1:26, 2:26 , 3:27, 4:17, 5:25, 6:21. Auto ogólnie odpala nieźle, nie wiem czy takie szybkie kręcenie jest normalne, czy po prostu to przez tą kompresję, nie wiem co mam robić :( . Dodam, że auto ma moc. Pozdrawiam
Opublikowano
Widze że kupiłes sobie problem.Zrób porządek z wtryskiwaczami i napisz co dalej się będzie działo.Dla swojego spokoju silnik zostaw w spokoju póki jeździ.
Opublikowano
  • Autor
wtryski są okej, nie leją, po wymianie świec rzeczywiście czuć poprawę, jak dłużej postoi to może na 5-10s puści jakiegoś dymka ale tak jest w porządku, troszkę z rury śmierdzi, tak inaczej .. nie wiem czy to ropa czy ropa z olejem, nie chce mi się wierzyć w tą kompresję bo auto pali dobrze, jest bardzo dynamiczne. Kolega ma też 525d i jeździ tak samo, sam się nią przejechał .. więc nie wiem
Opublikowano
  • Autor
może zakupię ten ceramizer ? dodam ze wszystkie filtry i olej wymieniłem na castrol edge 5w30, może lepiej by było półsentetyk .. auto ma niby 285k przejechane, książki i wszystko jest
Opublikowano
Nic nie dolewaj.jeżeli pojeździsz na pełnym syntetyku i ubytków oleju nie będzie to nie zmieniaj na 10w,szkoda silnika na to.
Opublikowano
może zakupię ten ceramizer ? dodam ze wszystkie filtry i olej wymieniłem na castrol edge 5w30, może lepiej by było półsentetyk .. auto ma niby 285k przejechane, książki i wszystko jest

Ja obstawiam 600.000 km. Nie dolewaj żadnego badziewia. Jak już będziesz wymieniać ten olej który aktualnie masz, to zalej jeszcze lepszy. Może być 0w. A mity o płukaniu silnika odstaw na bok. Jestem po wymianie uszczelki w misce olejowej, z racji takiej, że chciałem wyczyścić smok oleju, bo regenerowałem tydzień temu turbo. Poprzedni właściciel lał 15w, ja zalałem przy pierwszej wymianie 10w, a teraz full syntetyk 5w. Następny będzie 0w.

Smok czysty jak nowy.

Opublikowano
nagraj filmik jak odpala (kolor dymu) ... odpala lepiej jak jest +10 czy 0 lub -5??
Opublikowano
  • Autor
odpala, teraz po wymianie świec żarowych, zalezy też od dnia, bo wczoraj go odpalałem to puścił dymka na może max 5s, a dzisiaj ładna chmura była :/
Opublikowano
  • Autor
możliwe że uszczelniacze zaworowe, bo jak nabierze temperatury nie dymi w ogóle, no chyba ze do końca wcisnę to delikatny czarny dymek, ale to zapewne normalne