Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem radia professional z USB i Bluetooth. Próbowałem ogarnąć jak to się sprawa ma w doposażenie w usb jak jest już moduł w radiu.

Czy wystarczy pociągnąś kabelek do podłokietnika i wsadzić gniazdo i działa? Czy może są potrzebne po drodze jednak jakieś moduły czy cokolwiek.

Audio mam standardowe Business, zauważyłem, też że professional usb/bt ma niebieską wtyczkę. Komplikuje mi to coś?

Opublikowano
Radio jest bezpośrednio połączone z gniazdem w podłokietniku. Nie ma po drodze dodatkowego modułu. Wtyczka jest ta sama, radio z USB ma dodatkowo gniazdo na kabel koaksjalny FAKRA i ten kabel puszczasz do gniazda w podłokietniku. BT nie będzie Ci działać od razu, bo musisz puścić kabel i zainstalować mikrofon albo w podsufitce albo nad kierownicą jak kupisz sobie obudowę od E93. Do tego będziesz potrzebował dodatkową wtyczkę do kostki radia. Radio prawdopodobnie będziesz musiał przekodować, żeby zobaczyć BT/USB. Zwykły kabel D-CAN tego nie ogarnie, nie da się za jego pomocą sczytać ani wgrać nic do modułu RAD2, bo komunikacja idzie po optyku. Możesz to obejść w ten sposób, że dodasz sobie datę produkcji auta w VO na 0311 i dopiesz opcję 6NN, 6FL i zrobisz reset radia albo przez SG_RESET albo spróbujesz załadować pusty plik MAN. W Twoim przypadku trzeba będzie dopisać też opcję 663 bo nie miałeś standardowo radia Professional. Więcej info: viewtopic.php?f=158&t=281576&start=30#p2131484
  • 2 lata później...
Opublikowano

Czołem koledzy,

Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem E91 z 2007 roku. Oryginalnie było w nim radio Business (miałem AUX w podłokietniku, ale nie było tej opcji w radiu). Postanowiłem doposażyć auto w radio Professional z BT, USB i DAB+. Korzystając z instrukcji od be..mw (dzięki) zamontowałem już radio oraz porty AUX i USB (czekam jeszcze na paczkę z mikrofonem). Radio FM działa, mp3 z płyt też, USB w menu brak. Ponadto co jakiś czas słychać z głośników jakieś trzaski. Wyczytałem, że może to być kwestią wyjść optycznych (oryginalne radio ich nie miało). Mam NCS i INPA, ale zadanie zdecydowanie mnie przerosło. Czy jest tu jakiś magik z okolic Koszalina, który mógłby pomóc mi ogarnąć kodowanie tego radia? Albo może jest ktoś godny polecenia?

Aha, do VO dodałem 6NN, 6FL i 663, data zmieniona na 0311.

Opublikowano

Te trzaski to na ogół jest jest źle zakodowane radio. Gdzie te date zmieniłeś? w radiu się nie zmienia daty produkcji, nie da się i niczemu to nie służy ponieważ VO idzie z FRM i CAS. Masz źle zakodowane radio na 99%. Jak będziesz w łodzi podjedź a Ci to ogarne.

Jeżeli nie czujesz się na siłach z kodowaniem to nie próbuj bo zmieniając bez sensu daty produkcji w modułach możesz sobie narobić więcej szkód niż pożytku

Opublikowano

Dzięki kubaj123. Ogólnie pochodzę z Łodzi, ale pół roku spędzam nad morzem prowadząc ośrodek wczasowy. Pewnie w październiku wrócę, ale mam nadzieję, że jednak znajdzie się ktoś koło Koszalina :)

Chyba, że masz ochotę na darmowe wczasy w sierpniu i zabierzesz że sobą laptopa xD

Jeszcze mnie jedna rzecz nurtuje - czy powinienem cofnąć datę produkcji na 0307 czy zostawić jak jest?

Opublikowano

Haha takiej oferty jeszcze nigdy nikt mnie nie przedstawił :D powiedz mi dokładnie gdzie zmieniałeś te datę produkcji? W którym module?

Jeżeli dodałeś VO do modułu FRM i CAS to wystarczy funkcja SG przekodować radio i wszystko powinno ruszyć. Pamiętaj aby użyć odpowiedniego profilu.

Opublikowano

W mojej wersji NCS (4.0.1) mam tylko 2 profile: "manipulation" i "factory coding". Wszystko robiłem na manipulation. Datę zmieniłem w CSS i w NFRM. Do obu modułów dodałem też 6FL, 6NN i 663.

Na początku w ogóle nie było dźwięku, więc coś tam działa dobrze. Funkcjonują mi też ustawienia danych na wyświetlaczu koło zegarów np. jednostka spalania (mpg, km/ł i l/100km).

Nie mogę się dostać do modułu 2RAD, a przy okazji SG_RESET usunęło mi światła dzienne i składanie lusterek z pilota.

Opublikowano
Musisz ściągnąć profile do NCS, wpisz sobie w Google profile ncs mlodzik1 i na chomiku będziesz mieć. Druga sprawa nie zmieniaj daty produkcji ani w FRM ani w CAS bo możesz mocno napsuć. Koniecznie wróć do poprzedniej daty produkcji. Jedyne co masz zrobić to: dodać nowe VO do FRM I CAS zapisując to funkcja fa_write. Następnie wybierasz moduł RAD2 i kodujemy go funkcją SG. Możesz wybrać pojedynczy moduł, nie musisz kodować całego auta tak jak to mówisz.Do obu czynności wybierasz profil expertmous. Jak dodasz nowe profile to będziesz wiedział o czym mówię. Jak nie ruszy na jednym profilu to spróbuj na drugim który będzie w paczce. Twój problem pierwszy to bez sensu zmiana produkcji a drugi to to, że nie możesz się dostać do RAD2 poprzez zły profil. Zmień profil użyj SGcodiren i VO przypisze się do radia.
Opublikowano

Dzięki za porady, jutro spróbuję i dam znać o efektach.

EDIT: Nie dałem dziś czasowo rady tego zrobić. Ściągnąłem te profile tylko i zamontowałem sobie suwaki od nawiewu we wszystkich czterech kratkach. Jutro postaram się podpiąć kompa pod auto. Przy okazji znalazłem jeszcze jeden mankament. Otóż czasami po odpaleniu silnika radio w ogóle nie podaje dźwięku. Muszę się zatrzymać, zgasić silnik, poczekać chwilę i po ponownym odpaleniu problem znika.

Opublikowano
Wróciłem do poprzedniej daty produkcji, dodałem kody do CAS i FRM i zrobiłem SG_RESET modułów CAS, FRM i RAD2, ale nadal nic z tego. Nie mam USB, a radio dalej wydaje z siebie te trzaski. Próba odczytu RAD2 przez CODIERDATEN_LESEN się nie udaje na żadnym profilu.
Opublikowano
W takim razie albo coś źle msz skonfigurowane, zobacz konfiguracje kabla w urządzeniach. Opóźnienie zobacz. Druga sprawa coś możesz źle klikać. Jeżeli dodajesz dobre VO to nie ma mozliwosci, żeby na radiu się nie pojawiło usb po resecie. Czy Twoje radio na 100% ma gniazdo portu usb z tylu?
Opublikowano

Na 100% ma USB - biała Fakra. Jakie opóźnienie powinno być ustawione?

Dodaje do VO kod 6FL, ale znalazłem jeszcze takie coś:

S6ND HANDS-FREE KIT, BLUETOOTH + USB/AUDIO

S6NE MOBILE-PHONE PREP.,BLUETOOTH + USB/AUDIO

S6NF PREP., SMARTPHONE BLUETOOTH USB/AUDIO

Opublikowano

Witam. ja mam podobne pytanie. co potrzebuje gdybym chciał doposażyć auto w gniazdo USB żeby czytało mp3 itp.

dodam że mam wersję z dużą navi, i gniazdo AUX w podłokietniku.

Opublikowano
Takie opóźnienie mam ustawione. Na Bimmerforums znalazłem jeszcze jedną informację - ponoć winny może być kabel (mam taki na USB, a ktoś tam napisał, że do modułu radia potrzeba ICOM na RJ45).
Opublikowano
To jeszcze jedno pytanie: czy mogę w miarę bezpiecznie dodać pojedynczo $6ND, $6NE i $6NF do VO i ewentualnie potem usunąć jeśli niczego to nie da? Może to jednak kwestia radia (chyba rzadko spotykane - ma wbudowane BT, USB i DAB+). Co ciekawe DAB+ działał od razu (nie znajduje żadnych stacji, bo jeszcze nie kupiłem anteny).
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest kilka tematów o audio, USB, BT. Ale nigdzie nie znalazłem konkretów czemu na naklejkach są podane roczniki np 7-10 6-11 02-11.

Czy mając auto z 2005 r bez światłowodu mogę zamontować każde radio?

Aktualnie mam Professional Czech z niebieską wtyczką i działa mi MP3. Chcę założyć radio z BT i USB.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak zrobiliście to USB panowie ?

Również zakupiłem radio z BT i usb ale nie wyświetla mi usb reszta działa może dlatego że zmieniałem z profesional.

Mam małe pytanie jeszcze czy jeśli typ zakodował by mi radio pod mój Vin to powinno być wszystko ok po montażu czy musze kodować coś jeszcze w moim aucie ?

Dzięks :)

Opublikowano

Jeżeli zakodował pod VIN a wcześniej nie było USA to nie będzie to działać, typ nic Ci nie zrobił z kodowania a tylko wziął kase.

Mnie udało się uruchomić BT i USB bez problemu ale jest trochę mieszania z kodowaniem aby to ruszyło

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeżeli zakodował pod VIN a wcześniej nie było USA to nie będzie to działać, typ nic Ci nie zrobił z kodowania a tylko wziął kase.

Mnie udało się uruchomić BT i USB bez problemu ale jest trochę mieszania z kodowaniem aby to ruszyło

Dzieki za pomoc :cool2:

W sumie tego radia mi nie kodował tylko widziałem inne na sprzedaż i gość pisze że może zakodować pod VIN i teraz jeśli to zrobi(jeśli ma pojecie)to powinno wszystko działać ?

Czy trzeba coś w aucie kodować ?