Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni rozdzielczej vtg. Proszę o kilka podpowiedzi :

1. Ile wchodzi oleju

2. Czy są otwory spustowy i wlewowy i czy łatwy jest do nich dostęp.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Już wszystko wiem. Oleju wchodzi 0,7l . Dostęp do korka spustowego jest utrudniony . Trzeba zdemontować poduszkę skrzyni . I teraz informacja o efektach . Podszarpywanie przy dynamicznym podjeździe pod wzniesienie ustało. Samochód ma przelatane dopiero 55 000 km a olej był koloru ciemnobrązowego na szczęście bez opiłków (nowy jest bardzo jasny). BMW twierdzi, że oleju w rozdzielaczu się niewymienia. Ciekawe co by było z olejem za następne 50 000km i co by się zaczęło dziać z rozdzielaczem.
Opublikowano
Zleciłem to mechanikowi bo nie wiedziałem jaki to będzie rodzaj wymiany oleju ( czy są dwa otwory czy jeden wlewowy i wtedy wymiana dynamiczna) . Ale tak jak pisałem bez odkręcenia poduszki się nie da . Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia porównawczego starego i nowego oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

The ATC450 transfer case is a further development of the ATC 400 used in the predecessor E83.

Sprawa transferu ATC450 to dalszy rozwój ATC 400 stosowanego w poprzedniku E83. :D

http://www.automaticchoice.es/Catalogo%20AC/Catalogue/tb_atc450.pdf

.... a jak zmienic olej w X3/E83 masz tutaj :

BMW X3 (E83) 2004-2010 Transfer Case Oil Change - DIY Repair

Pozdrawiam Andrzej
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Wiemy już jak wymienić ale osobiście mam inny problem mianowicie dobór odpowiedniego oleju.

Może ma ktoś jakieś słuszne spostrzeżenia po takiej wymianie. Chodzi głównie o podszarpywanie przy

skreconych kołach :cry: . Do ASO mam kawał drogi i jeżeli oryginał można zastąpić czymś bardzo dobrym

to chciałbym spróbować.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Czesc. Kolega wyzej pisze o resecie ? Tzn ? Poprostu reset wymiany ? Da rade to ogarnac DELPHI ?

Z gory dzieki.

EDIT:

Przeczytalem na "bimmer cos tam" forum ze reset jest potrzebny dlatego ze w skrzynce jest mierzony moment, uslizg itd i nowy olej zmienia te parametry dlatego potrzebny reset aby od nowa sie dostosowal.

Pytanie otwarte czy mozna to ogarnac DELPHI ?

EDIT2:

Nie ogarnalem tego z DLPHI tylko zlecilem do warsztatu. Calosc 250 zl z olejem i robocizna. Podszarpywanie zniknelo. Olej byl czarniutenki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja przy 160 tyś. musiałem wymienić skrzynkę. W nowej po 30 tyś olej był już brudny. Ci co regenerują rozdzielcze zalecają bardzo częsta wymianę oleju.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Jestem właśnie po wymianie oleju w napędzie, przebieg 207 tys. weszło 0,6 l z hakiem, olej nie był bardzo brudny, oryginalny olej z bmw, koszt wymiany 120 zł, olej 170zł, firma omt Tarnów, ul krakowska. Plus wyłączenie funkcji start-stop cena 150 zł. Szybko i na temat. Dziwne jest tylko to, ze dzwoniłem do serwisu bmw i chcieli mi wlać zamiennik za 120 zł, wymiana 350 zł A tutaj, tylko na oryginalnym oleju robią, Wymiana około 40 minut.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

WItam.

Po raz kolejny podszarpywanie powrocilo na skreconych kolach. Od wymiany minelo jakies 35kkm.

Zakupilem olej - ATC450 wiec oba korki sa.

Nie wiem jak zrobic ten reset VTG. Da sie to ogarnac jakims prostym softem ? W tym piepszonym delphi jest adaptacja DPF, programowanie wtryskiwaczy, ale brak adaptacji czy tez resety skrzyni VTG.

Poleci ktos w rejonie Bielsko-Biala kogos kto to ogarnie ?

Opublikowano

W moim X3 F25, skrzynka ATC45L (bez korka spustowego) wymienili olej (poprzez odciąganie) bez jakiegokolwiek odkręcania dodatkowych elementów (poduszki czy też czegoś innego).

Widziałem jak robił to mechanik - po prostu wkładał rurkę lekko ją naginając - jest wystarczająco miejsca. Z odkręceniem korka też nie miał problemu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Hej nie trzeba demontować poduszki wymiana bardzo prosta z dorobionym kluczem, wchodzi miedzy 0,6-0,7 L Oleju nie polecam zamienników oryginał DTF1 koszt około 170zł. Wymiana trwała 15 min. W serwisie za wymianę zawołali 800zł ....