Skocz do zawartości

Woda w komorze akumulatora E91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Parę dni temu pojawił się w mojej Trójce problem, mianowicie przestały się zapalać światła powitalne przy otwieraniu samochodu i odprowadzanie do domu po ruszeniu manetką od długich, kolejnego dnia zresetowały mi się liczniki, zegarek i data i przestało działać ogrzewanie tylnej szyby. To wszystko jeszcze nic. Pojeździłem trochę więcej autem i dzisiaj odziwo, otworzyłem Bunie pod firmą po jakąś pierdołę i zapaliły się światła powitalne i zaczęło wszystko działać, myślę super ale i tak miałem pojechać do mechanika żeby sprawdził testerem aku. Okazuję się, że aku średni, ale najgorzej, że mam zamarzniętą wodę w komorze akumulatora :mad2: , tak 1 cm i nie widać w ogóle skąd ona się tam mogła wziąć. Proszę o pomoc, muszę się tym jak najszybciej zająć bo może dojść do jakiegoś zwarcia bo tam jest mnóstwo kabli. Miał ktoś kiedyś taki problem?
Opublikowano

masz panoramę lub szyberdach ?

To chyba jedyne miejsca , no chyba że szyba nieszczelna .

Opublikowano
  • Autor
Nie mam ani szyberdachu ani panoramy. Zabrałem się za to w niedziele i wychodzi na to że nieszczelność była od gumowej zaślepki w której idą kable chyba do czujników parkowania. Orientuję się ktoś do czego idą od klemy "+" dwa czerwone kable, jeden gruby, jeden cieńszy które, są przykręcone za aku do izolatorów i trzymają się błotnika? Jest jeszcze jeden który idzie z całą wiązką kabli na przód samochodu. Ale interesują mnie tamte dwa bo chyba będą do wymiany, bo są w kiepskim stanie przez tą cholerną wodę...
Opublikowano
Te grube wychodzące na zewnątrz poprzez nadkole to główne od alternatora . Cieńsze wewnątrz zasilają skrzynkę z bezpiecznikami .
Opublikowano
  • Autor

Kolego, czyli ten który jest przykręcony do nadkola idzie do alternatora? I drugi, cieńszy, który też jest przykręcony do nadkola idzie do bezpieczników? A trzeci gruby czerwony który jest przykręcony do klemy na szynie idzie gdzie?

http://sprzedajemy.pl/przewod-plus-plusowy-akumulatora-kanal-przewodu-plastik-oslona-bmw-e90,7770827

To jest jeden z nich-cieńszy i pytanie czy one są od drugiej strony nadkola złapane nakrętką? czy można je swobodnie odkręcić od strony akumulatora bez obaw że spanie nakrętka?

http://allegro.pl/bmw-e90-e60-kabel-minus-ibs-320d-520d-530d-7616200-i5686162682.html

a to jest drugi, grubszy

Opublikowano
  • Autor
Dziękuje, bardzo mi to pomogło :D Z tego co wyczytałem miałeś podobny problem. U mnie nie ma ani panoramy ani szyberdachu, ciekawe czy pod zderzakiem może być odprowadzenie wody np. po prostu z dachu...
Opublikowano

Hej,

Powod pojawienia sie wody w komorze akumulatora w moim przypadku byl troszke inny ale kolezanka z postu powyzej z tego co pamietam miala zapchane kanaliki od szyberdachu.

Nie mam pojecia skad woda wziela sie tam u Ciebie.

Drugie zdjecie od gory po prawej stronie zaraz pod czerwonymi przewodami sa czarne klapki ktore sie uchylaja jak zamykasz drzwi:

viewtopic.php?f=70&t=281966

Moze sa u Ciebie wylamane i jakos cieknie przez zderzak.

Druga sprawa sprawdz tez ta plastikowa zaslepke na pierwszym zdjeciu na dnie (przykryta przez aku) czy nie jest wylamana.

Opublikowano
  • Autor
Ten czarny dekielek o którym piszesz jest raczej cały, przyglądałem mu się bardzo uważnie, natomiast co do zaślepki pod aku, to sam osobiście zrobiłem w niej małą dziurkę, żeby woda miała którędy spłynąć, przez nią woda na pewno się nie dostanie bo jest jeszcze osłona podwozia, jakiś 1 cm pod komorą akumulatora. Uszczelniłem gumową zaślepkę która jest wsadzona w blachę miedzy aku a zderzakiem i idą w niej przewody prawdopodobnie do czujników parkowania...póki co jest sucho, poobserwuje jak będzie padał deszcz.