Skocz do zawartości

wymiana sworznia wahacza zew. (krotki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy da sie wybic sworzen garazowymi sposobami czyli mlotek itp. i potem zalozyc nowy(moze macie wlasny sposob). Ojciec ma maly warsztat kanal jest. Pozdrawiam
Opublikowano
Mlotkiem to raczej tego nie wybijesz,ja poradzilem sobie w ten sposob:lewarek hydrauliczny,na biegu wyspawane cos na ksztalt prostokata(z grubej ceuwki)50cm na30 stawiasz na dole lewarek w srodek(pomiedzy lewarek a rure) wachacz a u gory dobierasz sobie rure srednica troche wieksza od swoznie i wypychasz tylko pamietaj o tym ze swozen ma takie wyciecia i musisz nowy wepchnac tak samo jak byl stary.Troche to w skrucie opisalem ale jak troche majsterkujesz to sobie poradzisz a jak nie to podjedz do kogos kto ma prase.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Byłe 318i coupe obecne 320i coupe radosc z jazdy.Nareszcie długo oczekiwane E46 kombi.
Opublikowano
Hyh ja wczoraj zmienialem te sworznie, a raczej sworzen, wlasnie garazowymi metodami...wyciagniecie i zalozenie go zajelo majstrom 3,5 godziny :jawdrop: :jawdrop: ale tylko i wylacznie dlatego ze nie mielismy opracowanego planu i generalnie bylo robione na pale...sworzen wybijesz mlotkiem, ale mosisz to robic przez rurke o odpowiedniej srednicy, vktora bedzie stykala sie z krancami sworznia...po jakims czasie powinien wyskoczyc :wink:, ehh a z wkladaniem to byl problem, nie mielismy takiego dobrego imadla i trzeba bylo kombinowac i od czasu do czau punktowo dobijac...wiec troche to trwalo...ale ogolnie metodami "domowymi" da rade to zrobic...pozdrawiam i powodzenia :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Właśnie dziś zabrałem się za wymianę krótkiego sworznia czytając wcześniej refleksje tych którzy mają już to za sobą spodziewałem się problemu przy demontarzu wahacza na długim sworzniu ale ten o dziwo poszedł błyskawicznie problem pojawił się podczas wybijania krótkiego za nic nie chce wyskoczyc nie pomaga WD młotki itp z wybiciem sworznia z wahacza sobie poradze bo mam w domu prase ale jak wydostac wahacz skoro trzpien siedzi jak zaspawany moze ma ktos ciekawe doświadczenia nie chce inwestowac w sciągacz z góry dziekuję za jakieś podpowiedzi.