Skocz do zawartości

M42b18 Auto samo odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Motyw polega na tym ze moj IS nagle sam próbuje odpalić. chwile rozrusznik zakręca i przemieszcza się do przodu.Nic nie robiłem dziś, w tamtym tygodniu wymieniłem regulator napięcia. Proszę o jakie kolwiek wskazówki. Mam trochę pojęcia o elektronice wiec będę próbował sam coś zrobić jak nie to elektronik.Uparłem się na e36 ale trafił mi się przekombinowany egzemplarz :(. Jutro będę szukał przekaźnika od stacyjki bo tylko to mi przychodzi do głowy. POMOCY

Zaczynam się zastanawiać czy nie robi się zwarcie w kostce stacyjki.

Czy w stacyjce są styki które mogły by się przepalić i prąd przeskakuje?

Opublikowano
Napisz w jakich okolicznościach tak się dzieje bo niewiadomo czy jak poruszasz kluczykiem czy jak siedzisz przed telewizorem a samochód nagle odpala ?
Opublikowano
  • Autor

Gdy siedzę przed telewizorem.

Próbowałem dzisiaj ruszać kluczykiem, kablami kostakami itp i dalej nic.

Czy w kostce od stacyjki może robić się "zwarcie"?

Opublikowano

zwarcie wszędzie może się robić :P

masz do sprawdzenia sporo, kostke stacyjki, przy rozruszniku i jego przewodach też zobacz.

Ja bym jeszcze sprawdził przekaźnik rozrusznika czy jakoś nie zwiera pod wpływem wilgoci czy coś.

szukam
Opublikowano
zwarcie musi ci się robić następujące: zapłon i jeszcze rozrusznik więc albo stacyjka albo kostka za stacjką przy rozruszniku raczej nie masz co patrzeć bo jak ma odpalić bez zapłonu? masz ews?
Opublikowano
  • Autor
Jestem niezadowolony bo nie znalazłem konkretnej przyczyny, która powodowała zwarcie. Stawiam hipotezę ze te cudowne urządzenie o nazwie bulldog security spowodowało taki stan rzeczy.

Edytowane przez Arciatko

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

I znowu powrócił objaw samo odpalania.

Gdzie jest przekaźnik rozrusznika bo znaleźć nie mogę?

Czy włącznik elektromagnetyczny ma prawo szwankować, czy po prostu puszcza stacyjka ?

Oglądałem stacyjkę, badałem miernikiem i żadnych skazy nie było widać.

Szukałem zwarcia uszkodzenia ewentualnie jakieś minimalnej wartości napięcia i żadnych tropów.

Byłem u elektromechanika stwierdził ze nie wie co to jest i ze pościł nowy kabel od stacyjki do włącznika,choć mu niewierze.

Postaram się jakoś znaleźć sposób na sprawdzenie kabli. Może z kanału będzie dobrze to zrobić.

Zdaje się ze go nie mam EWS ale czerwona diodka paliła się kiedyś przy lewarku zmiany biegów.

Dzisiaj żadnych objawów cisza i spokój.

• 4 tygodnie później...