Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam bmw e36 316i compacta z 98 roku problem polega w tym ze woda w zbiorniczku gotuje mi sie i wywala przez korek, nie zalacza mi sie wiatrak powyzej 100 stopni i grzeje mi sie silnik na postoju, wymienilem termostat ale dalej to samo prosilbym o jakies porady.
Opublikowano
Włącz zapłon w pozycję drugą następnie podnieś maskę i wypnij wtyczkę z włącznika wentylatora.Gdy już to zrobisz weź kawałek przewodu i zmostkuj środkowy pin z sąsiednim we wtyczce czujnika (oczywiście od strony instalacji auta) jeżeli wentylator ruszy to włącznik do wymiany.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Zrobiłem tak i załącza się, zamówiłem nowy czujnik a narazie zrobiłem to na krótko czyli po przekreceniu stacyjki odrazu się załącza teraz pytanie czy mogę tak jeździć do poniedziałku. I mam jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za termowlacznik.
Opublikowano
spokojnie możesz tak jeździć :P dłużej się bedzie nagrzewać silnik i może byc troszke niedogrzany ale na chwile spokojnie możesz tak jeździć. Lepiej niedogrzać niż przegrzać :)
szukam
Opublikowano

oczywiście że jest bezpiecznik i przekaźnik, nie wiem jak sobie wyobrażasz taką instalację bez tych elementów

dokładnie mówiąc to w całej instalacji wentylatora są 2 bezpieczniki i 2 przekaźniki

Opublikowano
Ile kosztował ten przekaznik

tam są dwa najprostsze przekaźniki, w ASO jeden kosztuje ok. 60zł, uniwersalny w sklepie kosztuje kilka złotych, na szrocie dostaniesz je za darmo, bo kto brałby pieniądze za takie części

Opublikowano
inaczej mają nóżki też ustawione te przekaźniki wiec nie można dobrać uniwersalnego lub z innego auta :) chyba że się przerobi go. Ale na szrotach można to brać zazwyczaj darmo albo za piwo :) na allegro też tego sporo za grosze.
szukam
Opublikowano
Cześć dzisiaj zauważyłem ze mi też spod korka wywala plyn. Tylko ze wentylator chodzi moze działa na tym wolniejszym poziomie ?
Opublikowano
Cześć dzisiaj zauważyłem ze mi też spod korka wywala plyn. Tylko ze wentylator chodzi moze działa na tym wolniejszym poziomie ?

przy obecnych temperaturach, to musiałbyś ją ostro poganiać, żeby włączył się wentylator na szybkich obrotach

Opublikowano
To nie mam pojęcia bo wentylator sie załącza a i tak spod korka wycieka plyn aczkolwiek temperatura na wskazniku rosnie do polowy i juz na tym miejscu pozostaje wskaźnik
Opublikowano

korek też sie potrafi zepsuć :)

no chyba że masz tam ogromne ciśnienie a to możę wskazywać na uszczelkę pod głowicą no ale znowu też wiecej objawów. Zobacz jakie masz węże od chłodnicy czy twarde jak beton czy da się uginać, jak masz auto nagrzane to zobacz też dłonią jaką mają temperaturę oba. Chłodnica czy cała równomiernie jest gorąca czy np. tylko połowa.

szukam
  • 2 tygodnie później...