Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie szanowni forumowicze. Jak widac goszcze tu poraz pierwszy i mam do szanownego grona pytanie o zawsze fascynujacy mnie samochod, czyli BMW serii 3. Od zawsze posiadalem Audi (6 sztuk)zyjac w przekonaniu, ze BM-ka jest sporo drozsza i nie bylo mnie na nia stac i chyba nie mylile sie w tej kwestii. teraz kiedy moja niunia (A4 2.5 TDI) mocno napsula mi krwi swoim brakiem mocy, zaczalem sie rozgladac za trójką z 3 litrowym dieselkiem o mocy 184 KM i o dziwo stwierdzilem, ze zakup (zamiana) na ten sam rocznik 2000 nie przyniesie zadnych strat finansowych. I teraz moje pytanie do uzytkownikow tego autka jak wyglada sprawa awaryjnosci tego autka, a wlśasciwie tego silnika i nie kazcie mi zaraz leciec do szukajki, bo tego nie lubie robic.Interesuje mnie rocznik 2000, 2001 z przebiegiem ponad 200tys (czyli realnym) i czy nie wystepuje tu tak jak w Audi wytarcie walkow rozrzadu, zuzycie wtryskiwaczy, awaria turbiny i takie tam pierdoly. Walcie smialo!! Pzdr.
Opublikowano
:search: bardzo ja szanuje wiec sprawuje sie bardzo dobrze,160 tys przebiegu,nic nie wymienialem w silniku i dlugo mam nadzieje nie bede,moze to sprawa egzeplarza niemniej ja jestem bardzo zadowolony.jak to mowia sympatyczni policjanci ,do ktorych mam ostatnio szczescie,jak klekot to tylko 3 litery w dieslu,poprostu przeciag...pozdrawiam
Opublikowano
:search: bardzo ja szanuje wiec sprawuje sie bardzo dobrze,160 tys przebiegu,nic nie wymienialem w silniku i dlugo mam nadzieje nie bede,moze to sprawa egzeplarza niemniej ja jestem bardzo zadowolony.jak to mowia sympatyczni policjanci ,do ktorych mam ostatnio szczescie,jak klekot to tylko 3 litery w dieslu,poprostu przeciag...pozdrawiam
Zmieniałeś soft w swojej niuni i jak sie ma sprawa z wycieraniem walkow rozrzadu? i jeszcze jedno ile pali w miescie te Twoje cudo?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja pozwole sobie zadać pytanie myśle zgodne z tym wątkiem... jak wygląda sprawa wymiany rozrządu w tym silniku? Przy jakim przebiegu należy to zrobić?

Może to zabrzmi głupio, ale czy jest to silnik w układzie V czy w rzędzie? Pytanie to wiąże się bezpośrednio z kosztem rozrządu... sa dwa paski czy jeden?? :?: a może łańcuch??? ktoś wie?

Opublikowano
Ja pozwole sobie zadać pytanie myśle zgodne z tym wątkiem... jak wygląda sprawa wymiany rozrządu w tym silniku? Przy jakim przebiegu należy to zrobić?

Może to zabrzmi głupio, ale czy jest to silnik w układzie V czy w rzędzie? Pytanie to wiąże się bezpośrednio z kosztem rozrządu... sa dwa paski czy jeden?? :?: a może łańcuch??? ktoś wie?

jest to rzedowa szostka a co do rozrzoadu to jest jeden i chyba lancuch ale nie jestem pewien :roll:

moje modele
Opublikowano

Jeśli faktycznie jest tam łańcuch to myśle, że o wymianie można właściwie nie myśleć...no chyba że mamy 0,5 mln km;-)) przynajmniej taką mam nadzieje...

przyznam się że właśnie takie cudo mam na oku...tzn nie z takim przebiegiem... tylko taki model :lol:

Opublikowano

3 litrowy klekot w BMW to rzędowa szóstka z łańcuchem (ściśle to są dwa, drugi napędza pompę wtryskową).

Wycierające się wałki to patent VW i Audi, wszystko przez olej który zalecają wymieniać co 30 tkm :jawdrop:

Opublikowano
Jeśli faktycznie jest tam łańcuch to myśle, że o wymianie można właściwie nie myśleć...no chyba że mamy 0,5 mln km;-)) przynajmniej taką mam nadzieje...

przyznam się że właśnie takie cudo mam na oku...tzn nie z takim przebiegiem... tylko taki model :lol:

Ktory rocznik tego cuda i ile sobie za nie krzyczą jezeli nie jest to tajemnica? Pzdr.
Opublikowano

samochod z 2000 roku za 45 tys PLN ...

116 tys. przebiegu

chyba niezla cena? :roll:

Opublikowano
Faktycznie niezla, ja rowniez poszukuje 330d z 2000r. Gratulacje, tylko ten przebieg chyba trocha przykrótki jak na 2000. Pzdr.