Skocz do zawartości

530d automat- chrobotanie na R przy wciśnietym hamulcu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki niepokojący problem z autem i nie wiem na ile jest on poważny. Otóż, na zimnym silniku gdy wrzuce R (bieg wsteczny) i trzymam nogę na hamulcu to skrzynia zaczyna chrobotać. Przy zwolnieniu hamulca problem znika częściowo tzn dalej utrzymuje się ale tylko przy małej prędkości (na biegu bez gazu) i chrobotanie nie jest tak wyraziste jak przy postoju.

https://www.youtube.com/watch?v=ukQ8pucqJO0&feature=youtu.be

Problem nie występuje na innych przełożeniach oraz po rozgrzaniu.

Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Czy problem wymaga natychmiastowego wyeliminowania, czy może poczekac np do wiosny ?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

Powaga ? Bo takie chrobotanie objawia się tylko jak przełącze skrzynię na R oraz jak będę miał wciśniety hamuelec przy zimnym silniku.

No ok zobacze jak będę dysponował trochu czasem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powaga ?

Powaga.

O ile pamiętam to właśnie lewa po zerwaniu daje taki dźwięk.

Po prostu silnik się wychyla za bardzo, i tak sobie uroczo chrobocze.

Opublikowano
No to już jakiś konkret skoro tylu userów się wypowiedziało jedngłośnie :P A pytanko można jakieś zamienniki kupić albo używane ? czy koniecznie corteco ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Używane poduszki?

No ja bym nie ryzykował, kup to co wyżej polecają i zapomnisz o problemie.

Skontroluj też poduszki skrzyni, bo lubią siadać razem z poduchami silnika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki, ale jakiej firmy ? Bo z tego co widzę do 530d to chyba po 2/3-stówki chodzą.

Są jeszcze jakieś Meyle gdzie na alledrogo pisze że w pudełku są Corteco prawdaź to ? brać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam lemfordera, jeździ pare lat i nadal wygląda świeżo, przy czym spełnia swoje zadanie.

Pamiętaj, że te poduszki są utwardzane podciśnieniem, więc jak wymienisz na jakieś niewiadomo co, to może się odbić na wibracjach silnika.

• 7 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chrobotanie w 99% przypadkach powoduje zerwana poduszka.

Chcesz mieć pewność, to otwórz maskę, stań przed silnikiem, druga osoba w tym momencie wbija wsteczny, gaz i hamulec a Ty nasłuchuj.