Skocz do zawartości

Pompa wspomagania?! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich!

4 dni temu kupiłem swoje wymarzone auto e91 318i. Wiem diabeł to to nie jest, ale dla mnie jest boski...ale coś się dziś stało z .....no własnie chyba pompą wspomagania...skręciłem na maksa w lewo, dodałem mocno gazu i po 30 metrach gdy dojechałem do skrzyżowania auto zaczęło wydawać dziwny dźwięk. Od tego momentu przy wolnych obrotach i małych prędkościach bardzo ciężko chodzi kierownica. Więc wszedłem na Nasze forum, poczytałem i dolałem oleju do układu...odpowietrzyłem....jest jakby lepiej ale nie tak jak było. Płynu dolewałem mało, więc raczej to nie nieszczelność zbiornika czy układu.

Jak macie jakiś pomysł wspomóżcie doświadczeniem z góry dzięki

Opublikowano

Dolewanie oleju nie zawsze moze rozwiązać problem ,np. Jeżeli płyn był nie wymieniany pare lat a tylko dolewany

To tak jak byś nie wymieniał oleju i filtra w silniku a uzupełniał co jakiś czas brak

Patrzyłeś kolor oleju w przekładni ?

To tak moze na początek zanim zaczniesz wymieniać całe elementy

Opublikowano
  • Autor
Płyn był znacznie ciemniejszy niż ten nowy który wlewałem....ale faktycznie kolory różniły się znacznie, tzn. do brazowego dolałem czerwony :)
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jak ten płyn jest w zbiorniku to ciężko stwierdzić jaki kolor był oryginalnie (czerwony czy zielony). Weź wsadź palca i zobacz w jaki kolor wpada ten płyn. Na zbiorniku masz naklejkę czy tylko napis "ATF only"?
Opublikowano
Kolega juz napisał ,ze do brązowego dolał czerwonego . Tego pierwszego nie ma raczej w asortymencie płynów przekładniowych wiec uważam brązowy za bardzo stary
Opublikowano
  • Autor

Dokładnie na korku jest napisane ONLY ATF....ale nie zauważyłem, że kolor jest upiększony przez opiłki, więc diagnoza okazała się brutalna...nowa pompa wspomagania 550 zł plus robocizna :)

We wtorek mam mieć zrobione, ale czy do tego czasu mogę jeździć???????

Opublikowano
Miałem to samo u siebie, pomogła dopiero wymiana pompy na używaną. Po wymianie zdecydowana poprawa!
Opublikowano
Tylko niech Ci dobrze przepłuczą. U mnie też padła pompa. Wymieniona na nową, powtarzam nową z ASO :mad2: . Padła, bo opiłki dostały się do maglownicy. Dodatkowy koszt wymiana maglownicy i ponowna wymiana pompy. :mad2: Teraz jest ok. 2 rok od wymiany.
Opublikowano
  • Autor

Pompa zamówiona na gwarancji 2.....we wtorek napiszę czy autko naprawione :)

I tak się kończą przygody, jak żółtodziub chce bączka zrobić :) hehehe Pozdroo i dzięki za pomoc