Skocz do zawartości

[320i m52] dalej wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od miesiaca moze dwoch borykam sie z wysokim spalaniem w moim e36, przy jezdzie nawet eko wynosi ok 15-16l, na poczatku sugerowalem sie w wiekszosci komputerem podkladowym, sadzilem ze moze zawyza mi spalanie wiec pojechalem na stacje, zatankowalem i po 100 lub 200km wynik spalania jest bardzo zblozony do tego na komputerze :duh: pojechalem na komputer i sadzilem ze winowajca bedzie sonda lambda, po podpieciu komputer nie wykazal bledow w sterowniku silnika w sondy na livedata pracowaly poprawnie(grzalki dzialaja, sondy zmieniaja swoje wartosci) niestety nie popatrzalem na komputerze jakie wortosci wskazuje np przeplywomierz ale diagnosta mowil ze wszystko jest ok :| zrobil mi adaptacje sond i przeplywki bo je odlaczalem zeby sprawdzic sam czy sa sprawne. Po tym zabiegu spalanie zaczelo troche spadac, potem znowu troche wzroslo :cry: przeciez to chyba niemozliwe zeby na rozgrzanym silniku przy delikatnym traktowaniu pedalu gazu, hamowaniem silnikiem i ogolnie eko jazdy spalanie wynosilo 15l :duh: przedwczoraj kupilem srodek do czyszczenia przeplywki i zdrowo wypsikalem ten element pomiarowy, gdy wszystko wyschnelo podlaczylem i odpalilem auto - pierwsze wrazenie - po odpaleniu obroty wskoczyly jakos na 1500(tak jak zawsze) i po obadnieciu ponizej 1000 momentalnie zeszly chyba na 700(wczesniej auto mialo takie punkty np ulamek sekundy przytrzymal na 900 potem 800 i zszedl na 700 a teraz odrazu tak zszedl) a na biegu jalowym jakby minimalnie mocniej trzeslo buda, obroty nie faluja, zreszta nigdy nie falowaly ale od momentu czyszczenia 2 razy mi sie przytrafilo ze jak cofalem i nacisnalem sprzego to zaczely lekko falowac miedzy 400-600 a jak dodalem gazu to momentalnie to zniklo :shock: auto przyspiesza normalnie tylko te spalanie jest tragiczne, zanim pojechalem na kompa to jak na wlaczonym silniku odlaczylem przeplywke to slychac i widac bylo ze silnik minimalnie zmienil charakterystyke pracy(czyli przeplywka dziala), niechcialbym kupowac przeplywki w ciemno zeby zobaczyc czy to moja przeklamuje, wiec mam pytanie czy jest ktos moze z Zabrza albo okolic i uzyczylby swojej przeplywki na podmianke zeby zoabczyc czy tu jest problem? :cool2: moje auto to e36 m52 95r osprzet siemensa, przeplywka 4 pinowa :)
Opublikowano
moze zacznij sprawdzic czy nie masz gdzieś wycieku paliwa bo może gdzieś się poci i to paliwo ucieka... kolejna sprawa jak wygląda twój filtr powietrza jest czysty wymieniany był? Wykręć swiece ocen jaki mają kolor czy są mokre czy nie
Opublikowano

a w jakiej kondycji jest silnik?

może trzeba by zmierzyć kompresję na cylindrach

Opublikowano
Witam. A jak autko odpala na zimnym i ciepłym silniku? Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
WItam, paliwa wokol auta nie czuc, pod maska takze i nic sie nie leje ale sprawdze to. Filtr powietrza wymianiany byl 2 lata temu na filtrona, dzis wymienilem na nowy z meyle. Swiece sprawdzalem zaraz po kupnie auta 2 lata temu(NGK BKR6EK dwuelektrodowa) stan ich byl bardzo dobry(byly lekko brazowe i delikatnie wilgotne), dlatego je zostawilem, ostatnio je sprawdzalem pol roku temu i nie bylo z nimi zle. Juz zamowilem nowe swiece ngk i na dniach bedzie i tak wymiana :). Kompresji nigdy nie mierzylem, a jaki to ma wplyw na spalanie? Samochod czy to na zimnym czy cieplym odpala od strzala, zero problemow, plynnie sie wkreca na obroty moc ma itp. Jedyny mankament jaki z nim mam to gdy dluzej postoi np cala noc to pod odpaleniu kontrolka cisnienia oleju swieci 1,5-2sek i czasem podczas swiecenia tej kontrolki klekotnie :cry: gdy nastepne odpalenie nie trwa zbyt dlugo np godzina to kontrolka gasnie odrazu - podejrzewalem uszkodzony zaworek zwrotny w podstawie filtra oleju no i w mojej faktycznie byl zaciety to kupilem podstawe z m50 z idealnym zaworkiem zwrotnym i dalej to samo :| gdyby pompa oleju kulala to chyba za kazdym odpaleniem by nie dawala na poczatku takiego cisnienia a tu jak auto nie stoi zbyt dlugo to kontrolka gasnie odrazu :cry:
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany! Winowajca okazał się uszkodzony przeplywomierz który niby działa normalnie(auto jeździło ok) a zalewal silnik benzyna, po wymianie spalanie zaczęło spadać :D
Opublikowano
A na zimnym silniku zalewalo ci silnik? Pytam się bo mam podobny problem... Na zimnym zalewa, strzeli z wydechu i spalanie ogromne, a na cieplym silniku chodzi normalnie choć spalanie dalej wysokie