Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chce podlaczyc halogeny ale nie wiem jak ??

szukalem schematu, opisu, ale nie moge znalezc

mozecie mi pomoc???

Opublikowano
A szukałeś już czy przypadkiem nie masz instalacji ?? Ja miałem. Poszukaj koło lamp pustych wtyczek.
Opublikowano
witam ja ytez własnie chce podłaczyc halogeny mam własnie takie wolne wtyczki ale podłaczałem donich zaróweczke i nieswieciła czy do przednich halogenów jest oddzielny bezpiecznik, bo umnie niema wszystkich bezpieczników niedawno kupiłem ten samochud i niewiem czy mam powsadzac wszystkie bezpieczniki w wolne miejsca czy moge cos niechcacy zepsuc??
Opublikowano

1. wszystkie e30 ktore w ktorych do tej pory grzebalem mialy gotowa instalacje na halogeny wyprowadzona w formie wtykow schowanych za glownymi reflektorami. nalezy tylko je wyplesc z wiazki przewodow i przez dowolny otwor za reflektorami wyprowadzic pod zderzak.

2. zamontowac przekaznik w miejsce K8 oraz dwa bezpieczniki 7,5 A w miejsce 29 i 30. oczywiscie wszystko to w skrzynce z bezpiecznikami pod maska.

3. zamontowac podwojny wylacznik halogenow zamiast starego pojedynczego. przewody takze sa juz tam wprowadzone.

4. zamontowac halogeny najlepiej mocujac je na srubki zamiast na fabryczne plastikowe zaczepy. przynajmniej nikt ich tak szybko nie ukradnie. w mocowaniu z plastikowymi zaczepami wystarczy kopnac w halogen a wypada on razem z ramka montazowa.

5. cieszyc sie posiadaniem nowych lamp. :)

Opublikowano
... powinieneś mieć przełącznik , przekaźnik , oczywiście bezpiecznik , wiązka jest / powinna / być wyprowadzona ze skrzynki do lewej lampy , tam są dwie okrągłe szybko złączki , w jednej są cztery żyły , dwie z masą dwie z napięciem .Poszukaj w skrzynce czy w wolnym gnieździe masz napięcie / na włączonym zapłonie ,włączonych mijania i włączonym przełączniku halogenów / zobacz w liczniku czy masz włożoną żarówkę do kontrolki halogenów - zielona kontrolka / Jeżeli znajdziesz wolne gniazdo z napięciem i na włączonych przełącznikach pojawi się na " nóżce " od strony szyby to wystarczy włożyć przekażnik 30 A / pomarańczowy i dojść do wtytczki - jak nie masz pociągniętej instalacji to w dziale Zrób to sam jest krok po kroku jak ją ciągnięto - wygląda na skomplikowane ale to pozory ....
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

jutro sprawdze czy jest instalacja, ale przypuszczam ze nie bo nie ma zadnych dodatkowych przelacznikow zamontowanych na desce,

mam przelacznik osobno ale nie wiem jak podlaczyc a wolnych kabli nie mam pod deska i nie wiem czy poprowadzenie nowych przewodow nie bedzie lepsze a niezeli szukanie co do czego.

jutro sprawdze wiec bede wiedzial na 100%

Opublikowano
jutro sprawdze czy jest instalacja, ale przypuszczam ze nie bo nie ma zadnych dodatkowych przelacznikow zamontowanych na desce,

mam przelacznik osobno ale nie wiem jak podlaczyc a wolnych kabli nie mam pod deska i nie wiem czy poprowadzenie nowych przewodow nie bedzie lepsze a niezeli szukanie co do czego.

Instalacja jest na 100% przyszykowana pod halogeny.

Tak jak pisze Qube wszystko jest tylko trzeba znalezc. Jezeli chodzi o kable pod deska to nic nadzwyczajnego nie znajdziesz bo te kable tam sa podlaczone tylko wlacznik trzeba zmienic (o ile pamietam)

Opublikowano

Instalacja jest na 100% przyszykowana pod halogeny.

Tak jak pisze Qube wszystko jest tylko trzeba znalezc. Jezeli chodzi o kable pod deska to nic nadzwyczajnego nie znajdziesz bo te kable tam sa podlaczone tylko wlacznik trzeba zmienic (o ile pamietam)

Opublikowano

Centrino - dobrze pamiętasz !

kick - do kostki na tablicy wkładasz przełącznik na halogeny przód i tył , żarówkę do kontrolki na liczniku i już połowa sukcesu - powinno świecić na desce potem zlokalizować gniazdo przekaźnika ,nr bezpieczników masz podane wyżej , wiązka do hal. wychodzi w oryg. wiązce do świateł , tam się rozgałęziają ...

W dziale Zrób to sam jest opis dot. ciągniącia instalacji w E34 - jak poczytasz to coś wymyślisz ...

Ja nazbierałem komplet / wszystko , przełącznik , przekaźnik , halogeny , ramki , kostki do halogenów / pojechałem do elektryka a on mi śpiewa że za samo pociągnięcie elektryki 100 - 130 zł ale za trzy dni - o ty dziadu myslę .... poszukałem na forum , poczytałem , pomyślałem i .... tyle mnie to kosztowało ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

czy ktorys z punktow jest niejasny? montowalem halogeny w pieciu e30 i w kazdej sytuacja byla dokladnie taka sama.

a kick chyba wogole nie przeczytal mojego poprzedniego posta. jesli nie uda ci sie odczytac numerow gniazd na bezpieczniki i przekaznik to wysle ci maila ze zdjeciem i opisem gdzie co wlozyc. moge tez pogadac na gg:2691393

opis uzupelnie o jeden punkt:

6. zamontowac do zegarow kontrolke przednich lamp przeciwmgielnych bo nie w kazdych zegarach jest.

Opublikowano
Witam wie moze ktos gdzie moge dostac przekaznik w miehjsce k8 do bmw e30 i ile moze on kosztowac boi chce sobie podłczyc halogeny a niemam takiego przekaznika?? amoze maktos i chcialby mi dac go w prezecie :)??
Opublikowano

wlasnie patrzylem i ze skrzynki bezp. idzie wiazka do przednich lamp i znalazlem 2 wolne wtyczki jedna czarna okragla z 2 przewodami braz. szary i zolto szary a druga wtyczka na 2 stronie tylko ze calkiem inna bo niebieska i podaobna do tej co idzie do lamp wychodza z niej przewody szary i zolty.

czy wlasnie o te chodzi wtyczki??

Opublikowano
czy ktorys z punktow jest niejasny? montowalem halogeny w pieciu e30 i w kazdej sytuacja byla dokladnie taka sama.

a kick chyba wogole nie przeczytal mojego poprzedniego posta. jesli nie uda ci sie odczytac numerow gniazd na bezpieczniki i przekaznik to wysle ci maila ze zdjeciem i opisem gdzie co wlozyc. moge tez pogadac na gg:2691393

opis uzupelnie o jeden punkt:

6. zamontowac do zegarow kontrolke przednich lamp przeciwmgielnych bo nie w kazdych zegarach jest.

faktycznie jakos ominalem :doh:

sprawdze jeszcze dokladnie bezpieczniki i przekaznik czy takowe sa.

Opublikowano
3. zamontowac podwojny wylacznik halogenow zamiast starego pojedynczego. przewody takze sa juz tam wprowadzone.

stary pojedynczy mam rozumiec jako ten do przeciw mgielnych obok wlaczkika swiatel drogowych??

Opublikowano
dokladnie - stary to ten pojedynczy do zalaczania swiatla przeciwmgielnego tylnego. ten wylacznik wyrzucasz a w jego miejsce montujesz nowy podwojny. kostka stykowa od starego wylacznika ma dwie pary przewodow i pasuje do nowego podwojnego, zalacza osobno przednie i tylne swiatla przeciwmgielne.
Opublikowano
Witam wie moze ktos gdzie moge dostac przekaznik w miehjsce k8 do bmw e30 i ile moze on kosztowac boi chce sobie podłczyc halogeny a niemam takiego przekaznika?? amoze maktos i chcialby mi dac go w prezecie :)??

w kazdym dobrym sklepie z auto czesciami. najlepiej jak dasz sprzedawcy jeden przekaznik na wzor i zwrocisz mu uwage na sposob wyprowadzenia stykow przekaznika. na dolnej stronie przekaznika kazdy styk ma swoj numer i na tej podstawie dobierz nowy. wzorem moze byc przekaznik od swiatel drogowych badz mijania, oczywiscie od bmw :)

cena to ok 7-15 zeta, przynajmniej ja za tyle kupowalem.

Opublikowano

jak narazie to mam prawie wszystko

oprocz przekaznika za ktorym musze sie wybrac na miasto

wiazka jest orginalnie pociagnieta wiec

jedyne co musze zrobic to je zamocowac w zderzaku :)

dzieki za pomoc

mam nadzieje ze juz sobie poradze

i napisze jak juz sobie zaloze

hmm tylko kiedy???

Opublikowano
WItam kupiłem przekaznik włozylem bezpieczniki podciagnołem wolne gniazda(te które były obok swiateł jedyne wolne) do halogenów i nie dziala jeszcze jedno czy musze wymienic przełacznik do halogenów na podwójny?? tylko ze tam niema nigdzie zadnych wolnych kabli koło przełacznika?? jest tylko kostka podłaczona a wniej cztery kable?? chodzi mi o instalacje w BMW E-30??
Opublikowano

dokladnie - masz zalozyc wylacznik podwojny. w tej kostce wpinanej z tylu wylacznika sa dwie pary przewodow: jedna do zalaczania swiatla tylnego przeciwmgielnego a druga para do zalaczania przekaznika swiatel przeciwmgielnych przednich.

podlaczasz tylko wylacznik podwojny. to wszystko. temat zakonczony.

dlaczego musi byc podwojny wylacznik? ano dlatego ze przepisy ruchu drogowego okreslaja odmienne warunki uzywania swiatel przednich i swiatla tylnego przeciwmgielnego. stad musza byc one zalaczane niezaleznie.

milego dnia zycze