Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam e46 318d 116KM 2001r. Auto pół roku stało nieodpalane w komisie, Niedługo jadę po nią i mam pytanie: Co musze zrobić zanim odpale auto po półrocznym postoju ? Mogę tak poprostu odpalić i jechać? , nie chce uszkodzić silnika :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kij z silnikiem, zabijesz się na pierwszym skrzyżowaniu jak nie wyhamujesz. Pewno stał pod chmurką, więc wszystko zardzewiało. Z silnikiem i tak nic nie wymyślisz w komisie. Myślę, że nic mu nie będzie po pół roku. Ja odpalałem dużego fiata po roku stania i chodził bez problemu, ale to był duży fiat:) Za to hamulców nie było.
Opublikowano

Nie do końca kij z silnikiem pół roku to wystarczająca aby proces utleniania się w środku zaczął mogło stać się wszystko, łącznię z zardzewieniem pierścieni.

Hamulce to swoją drogą pewnie zatarte i sporo czasu minie zanim ruszą/albo od razu remont.

Jak tanio sprzeda to można ryzykować.

nie bez przyczyny stoi w komisie półroku.

Opublikowano
Sprostowanie: Auto jest moje :8) , stało w komisie u znajomego na czas mojej nieobecności w kraju. Nie jestem do końca pewien czy było przepalane od czasu do czasu :roll:
Opublikowano
Ja bym zaczął od naładowania akumulatora sprawdź olej, filtry i pal go ... nic innego chyba ci nie zostaje jak jeździ to dobrze jak nie to szukaj co jest przyczyną...
Opublikowano
Jak był przepalany od czasu do czasu i tylko tyle, a nie za każdym razem nie zrobił min 20-30km to lepiej, że go nie odpalali. To sprawdź pod kompem wszystko czy działa i pal silnik, jak coś padło w między czasie to się szybko przekonasz.
Opublikowano

Stara domowa recepta na rozruch po dłuższym postoju to : wlać kieliszek nafty na tłok i po 30 minutach odpalić .Można mu plakiem dopomóc.

Krewniak na wsi ma stary kombajn z lat 60-tych i co sezon odpala bez większych problemów, no ale to nie BMW tylko niemiecki kombajn zbożowy .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Bez przesady to tylko 6 miesięcy naładować aku i jazda . Ja swoje 320d odpalałem po blisko roku bez żadnego ale . Kolega ma Audi A6 i do kraju przyjeżdża co pół roku . I tak samo tylko ładowanie baterii i jazda .