Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Kupiłem czarną rakietę, która jest w bardzo dobrym stanie mechanicznym, ale ma ostro zajechany lakier (import z Niemiec i ewidentne myjnie automatyczne). Poczytałem w internecie i wiele osób radzi zrobić coś takiego jak renowacja lakieru. Wolnego tysiąca na to już nie mam i pomyślałem, że zrobię to sam. Czy próbowaliście sami takich zabaw z lakierem?

Może macie jakieś sprawdzone pasty do polerowania?

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Oddaj do fachowca jeśli chcesz aby to miało ręce i nogi, bo kasy wydasz, narobisz sie, a z czarnym lekko nie jest jeszcze z bmw

:cool2:

Siema!

Kupiłem czarną rakietę, która jest w bardzo dobrym stanie mechanicznym, ale ma ostro zajechany lakier (import z Niemiec i ewidentne myjnie automatyczne). Poczytałem w internecie i wiele osób radzi zrobić coś takiego jak renowacja lakieru. Wolnego tysiąca na to już nie mam i pomyślałem, że zrobię to sam. Czy próbowaliście sami takich zabaw z lakierem?

Może macie jakieś sprawdzone pasty do polerowania?

ze sprawdzonych past : Mothers, koch cheme, Menzerna

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
polerka? zależy od stanu lakieru, daj jakieś foto żeby można było ocenić, bardzo zniszczony lakier można nawet do 60-70 % odświeżyć, kosztowna operacja w servisie zajmującym się tymi usługami, lecz niskim kosztem i efektem uzależnionym od zdolności i szczęścia można próbować samemu, polerka około 250zł kosmetyki około 200 zł i możesz sam polecieć po całym na koniec nanopowłoke i powinno być na pół roku spokój. Lub niskim kosztem papier 400 na wodę, zjechac całość zakleić szyby, uszczelki, i clarem na 2-3 warstwy :) i bedzie lux jak umiesz :) podstawą jest że nie ma Dobrze i tanio, jest drogo i dobrze albo tanio i ch... :)

Jest:e36 kupeta 2.5; e70 3.0 sd

Prawo jazdy & POLON.. BMW :D

Diagnostyka BMW od 1988r. do 2019r.. i rolowanie nadkoli // pisać PW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
papier 400 na wodę, zjechac całość zakleić szyby, uszczelki, i clarem na 2-3 warstwy :) i bedzie lux jak umiesz :)

OMG :shock: :shock: :shock: :shock:

400 jechać lakier??? :mad2: :mad2: No chyba, że ktoś chce zedrzeć wszystko do gołej blachy.

Jeśli masz pisać takie głupoty, to proszę, nie wypowiadaj się, bo jak widać zielonego pojęcia nie masz o temacie :duh:

Opublikowano
400 na pierwszy raz z wyczuciem i wykończyć pózniej 1000 :) bo zaczynajac od 1000 to cały rok tarcia :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:duh: :duh: :duh:

Miałeś chociaż raz w rękach papier 400?

Nie ośmieszaj się wypisując takie durnoty.

Opublikowano

miałem tylko papier samoprzylepny w przedszkolu :) jesteś lakiernikiem znawcą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

miałem tylko papier samoprzylepny w przedszkolu :) jesteś lakiernikiem znawcą?

Ja jestem w tym temacie zielony jak trawa na wiosnę i powiedziałbym, że lepszy będzie papier 4000 a nie 400... :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jesteś lakiernikiem znawcą?

Lakiernikiem nie jestem, niemniej w temacie kosmetyki samochodowej siedzę już parę ładnych lat.

Tak bardzo Ci zależy, aby jakiś laik, stosując się do Twoich wypocin, musiał ponownie lakierować auto?

Z mojej strony EOT w dyskusji z bam87.

Nie ma co karmić trolla.

Opublikowano
stan lakieru jak sam założyciel tematu mówi jest w opłakanym stanie, a co do trolowania to niestety nie musisz się ze mną zgadzać, a tym bardziej mnie obrażać pisząc, że moje wypowiedzi to wypociny, poza tym podałem to jako jedną z opcji, która jest do zastosowania w ostateczności, ponadto jest to forum dyskusyjne, nie musisz się zgadzać z moją wypowiedzią.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lub niskim kosztem papier 400 na wodę, zjechac całość zakleić szyby, uszczelki, i clarem na 2-3 warstwy

Pytam jeszcze raz: miałeś papier 400 w rękach? Widziałeś jakie wykończenie postawia po sobie taka gradacja?

Po 2-3 przetarciach lakieru takim papierem wyłoni się goła blacha.

Co chcesz wtedy pokrywać klarem i niby w jaki sposób chcesz go nakładać, sprayem?

Nie wymyślono jeszcze technologii, aby usunąć klar zostawiając lakier bazowy i ponownie lakierować samym klarem.

Stara szkoła dopuszcza matowienie karoserii przed polerką, lecz do tego używa się papierów 2500 lub 2000!!!!, chociaż i z tymi trzeba uważać, bo na rantach, zagięciach jeden nieostrożny ruch i mamy bubu.

Obecnie kosmetyka samochodowa poszła na tyle do przodu, zarówno w przypadku maszyn, past, jak i padów polerskich, że osoba z odpowiednim doświadczeniem jest w stanie wykonać polerkę lakieru na poziome 90 - 95%, nie używając w ogóle papierów.

poza tym podałem to jako jedną z opcji, która jest do zastosowania w ostateczności, ponadto jest to forum dyskusyjne, nie musisz się zgadzać z moją wypowiedzią.

Gdyby to była jakakolwiek sensowna opcja to nic bym nie pisał. Niestety to co zaproponowałeś, jest po prostu głupie, i nie chodzi o to czy zgadzam się z Twoją czy też nie. Twoja opcja to najprostsza droga do konieczności ponownego lakierowania auta.

Sugeruję jeszcze raz: jeśli nie masz o czymś zielonego pojęcia to się po prostu nie wypowiadaj.

Opublikowano
niestety, muszę Cię kolego rozczarować bo robiłem tak wielokrotnie żeby zedrzeć klar i wykańczałem 2000 do bazy i samym bezbarwnym cały element więc uwierz mi że się da... i nie maluję sprey'ami... nie jestem graficiarzem :) a samochód to nie mur :)