Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=73&t=117891

Na wstepie chcialem sie przywitać wszystkich forumowiczów A teraz mam pytanie jestem posiadaczem od 4dni bmw e61 525d. 2004R i po dwoch dniach zaczelo mi smierdzuec spalinami w aucie. Myslalem ze jest rozerwana ta siatka metalowa lecz okazalo sie ze dym wydobywa sie z turbiny albo tego sterownika przy turbinie ciezko mi stwierdzić dokladnie z którego miejsca ale na pewno z okolic turbiny dodam ze auto normalnie ciagnie i jezdzi lecz ten smrod jest uciazliwy. Moze ktos wie na ten temat z gory dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano
Witam na 99% masz pęknięty kolektor wydechowy, normalna przypadłość. Możesz kupić po regeneracji lub kolektor żeliwny. Zerknij sobie na aledrogo. Wpisz temat pękające kolektory to poczytasz troszkę więcej się dowiesz . Polecam tez temat klapek w kolektorze ssącym :D :D
Opublikowano
A kolego nic sie z tym nie bedzie dzialo nie wplywa to na prace silnika. A co do tych klapek to jak sie wyjmie to poprawi sie praca bo wiem ze u ojca w x3 wyjmowali ale co to daje to nie wiem :)
Opublikowano
Jak sie klapka urwie i wpadnie do cylindra to wtedy da :)....powod do wymiany badz remontu silnika :). Wywal kup zaslepki i zamontuj. Bedziesz mial spokojniejsza glowe.
Opublikowano

Jestem świeżo po zabiegu, objawy miałem takie same. U mnie pęknięcia kolektora były właściwie mikropęknięciami, właściciwe niektóre flansze kolektora od strony głowicy były trochę okopcone, a już spaliny zaczęły dawać się we znaki.

Kupiłem kolektor używany do E39, wszystko pasuje, tylko turbinę trzeba wkładać skręconą już z kolektorem, bo kolektor żeliwny ma trochę inną konstrukcję, a przede wszystkim jest grubszy i nie można przykręcić jednej śruby. Przy okazji przygotuj się na wymianę wszystkich uszczelek, także w łącznikach wydechu. Jedna z nich o ile pamiętam dostępna tylko w ASO - cena 25zł. U mnie doszła jeszcze plecionka. Zamknąłem się w sumie z robotą w 700zł, z tym że udało mi się dostać w dość dobrej cenie kolektor - 200zł.

Artekk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.