Skocz do zawartości

330cd bicie wału? podczas jazdy na biegu bez dodawania gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, prosze o pomoc w zlokalizowaniu winowajcy zanim oddam auto do mechanika na wymiane jakiejs czesci zanim nie bede miał pewnosci co do niej :D przy gwaltownym przyspieszaniu na 2gim biegu czuje jakbym na obu kołach z tyłu miał pany oraz dochodzi specyficzne bicie/chrobotanie spod podlokietnika, z czasem pojawiło sie te chrobotanie ale o mniejszej czestotliwosci po puszczeniu gazu na około 1800 obrotach i pozwoleniu aby obroty swobodnie spadaly na 3 lub 4 biegu (na innych nie próbowałem), im nizsze obroty tym glosniejsze chrobotanie, dodatkowo zdarzy sie ze wyraźnie zadrży gałka biegów przy ok. 1500 obrotach - czy to jest podpora ? Jesli tak to ktora bo slyszalem ze sa 2, czy duzo z tym roboty podczas wymiany ? :D dzieki z gory za pomoc :)

https://youtu.be/qSxLM7W1tS4

Na filmiku zjezdzam z gorki swobodnie na 3cim biegu i pod sam koniec zaczynam hamować

Opublikowano
Za takie telepanie lewarkiem najczęściej odpowiada gumowy łącznik wału. Sprawdź też poduszki skrzyni i podpory wału.
Opublikowano
Nie bede tego sam robił gdyz nigdy nie mialem kontaktu z mechaniką, dlatego jak oddam auto do mechanika to od razu z czescia a jak on to ma rozebrac i dopiero wtedy zalatwiac czesc to bez auta bede conajmniej 3 dni a takiej mozliwosci u mnie nie ma :(
Opublikowano
Przecież możesz podjechać do mechanika na kanał i najpierw szukać przyczyny a potem kupować części. Wystarczy zdjąć osłony i będziesz widział czy jest naderwana np. podpora, nie musi wału od razu demontować :-)
Opublikowano
Byłem u diagnosty wszedl pod auto i stwierdzil do roboty łacznik wału gumowy (przegub), jak go tylko kupie i dam do zamontowania to zdam relacje ;)
Opublikowano

Czyli tak jak obstawiałem :D

Zakładaj Lemfordera, będzie w granicy 170 zł +/-

Za wymianę już nie pamiętam ile płaciłem ale trochę więcej bo wymieniłem przy okazji podporę, bynajmniej nie zbankrutujesz.

Opublikowano
Lemfoder już nie produkuje tych łączników od 6 m-cy. Można zakupić Febi, aktualnie to samo co w pudełku BMW.
Opublikowano
Za 170 to do wersji <2.5 :( do 3.0 zaczynaja sie od 190 (tanie zamienniki) a oryginały po 300zł :( nie wiem czy też podpora nie bedzie do wymiany bo do niej nie było dostepu żeby sprawdzić :(
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
To teraz pytanko o którą podporę chodzi bo jedna jest przy skrzyni a druga przy dyfrze ?

jest tylko jedna podpora wału

Na marginesie dodam, że znajomi dachowali e36 M3 s50b30 przez te złącze elastyczne które się rozleciało....

330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę